Személy

Hugo Race

forgatókönyvíró, előadó
Saját bevallása szerint 10 éves korában - az első LSD-tripjei után - rúgták ki a zeneiskolából, ekkor eldöntötte, hogy csak a R'N'R-lal fog foglalkozni, és gitározni kezdett.

Első fontos zenekarával a Plays With Marrionettes-szel emlékezetes art-rock demonstrációkat hajtottak végre Melbourne-ben; majd a Nick Cave, Mick Harvey, Rowland S. Howard nevével fémjelzett Birthday Party-hoz csatlakozott. Ezután a Nick Cave and the Bad Seeds alapítója tagja volt. A From Her to Eternity albumon gitározott és néhány későbbi albumon is közreműködött. Ebben az időszakban a Bad Seeds még underground zenekar volt.

1984-88 között három albumot jelentetett meg Wreckery nevű formációjával, ezután létrehozta első, azóta is működő saját zenekarát, The True Spirits néven. Az addig soha nem hallott post-blues alapokból egy csak rá jellemző műfajt teremtett. Ezt a saját, tradicionális gyökerű hangzásvilágot az 1996-ban megjelent Wet Dream című, elektronikus elemekkel átszőtt pszichedelikus hatású album törte meg. Ugyanebben az évben jelent meg a Valley of Lights című, ismét karcos, bluesos hangvételű anyaga, melynek turnéja során - első ízben - Budapestre is eljutott, emlékezetes koncertet adva az egykori Billiárd 1/2 10-ben.

Az ezután megjelent Chemical Wedding és Last Frontier című albumokkal visszatért az elektronikusabb, repülős, földönkívülinek tűnő álomvilághoz.

Marta Collica feltűnésével Szicíliában, Sepiatone néven alkotott zenekarában már letisztult formában jelent meg zenéjében a szellem, a szépség és a természet hangja és összhangja. Ennek az időszaknak a kitermelődése a Golden Street Sessions, Ambuscado, és a Taoist Priest albumok, Hugo Race kifogyhatatlannak tűnő kísérletező kedvét feltárva.

Jelen időben (2009) meg - mintegy kitérőként - a Dirtmusic formációban Chris Eckmann-nel és Chris Brokaw-val saját meghatározásuk szerint sivatagi blues kísérletet tolnak.

Az említett fővonalak mellett sokrétűségéből adódóan olyan nevekkel dolgozott együtt, mint pl.: Nikki Sudden, John Parish, John Fosters, Alex Hacke stb. felsorolhatatlan formációkban.

Hozzászólások