Személy

James Schamus

forgatókönyvíró, producer, executive producer ...
 
Született: 1959. január 1. (58 éves) (Detroit, USA)

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?
Forgatókönyvíróként és producerként tevékenykedik a filmiparban. Gyakran dolgozik együtt Ang Lee rendezővel. Eddigi együttműködésüket olyan produkciók fémjelzik, mint a Jégvihar (mely 1997-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Arany Pálmát, illetve 1998-ban a Writer's Guild és a BAFTA is díjra jelölte), az Értelem és érzelem (mely 1996-ban Berlinben megkapja a legjobb forgatókönyv-adaptációnak járó Arany Medvét, illetve a legjobb filmnek és a legjobb forgatókönyv-adaptációnak odaítélt Arany Glóbuszt), az Étel, ital, férfi, nő (melyet Oscarra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriában) és a "Pushing Hands".
Schamus 1991-ben Ted Hope-pal karöltve független filmgyártó vállalatot megalapított, a Good Machine-t. Jelentősebb munkái ügyvezető producerként: A boldogságtól ordítani (Happiness), Elkülönítve (Safe), Nem vagyunk már ugyanazok (Fingerprints), Gena, a lebilincselő (Arresting Gena), "Love God" és "Wonderland".
Schamus jelenleg - produceri munkái mellett - a Columbiai Egyetemen tanít filmelméletet, filmtörténetet és filmesztétikát, illetve a Foundation for Independent Video and Film igazgatótanácsának elnökeként dolgozik, illetve a Creative Capital vezetőségében is tevékenykedik.

Vélemény: