Személy

John Digweed

előadó, zene
John Digweedet még az is ismeri, aki nem kíséri különös figyelemmel a dance szcéna történéseit. Nem kell ahhoz megszállott elektronikus zene-imádónak lenni, hogy az ember fülének ismerősen csengjen a Bedrock alapító neve. A neves angol dj-producer ugyanis szó szerint egyike a legjobbaknak, sőt, sokak szerint ő maga a djk dj-je. Nos, akármit is gondolunk erről, egy dolog tény: Digweed alig tizenhárom év alatt annyi mindent csinált, ami másnak egy fél életre elég lenne. Teljesítménye szuperlatívuszokban mérhető.

Ha megpróbáljuk megragadni pályafutásának lényegét, akkor 1993-ig kell visszakanyarodnunk. Azóta gyártja szakadatlan lendülettel mesterfokon a jobbnál jobb mixeket, remixeket illetve saját zenéit. Alighogy ismertté vált, máris New Yorkban, a patinás Twilo lemezjátszói mögött találta magát - Sashával egyetemben. Nem véletlen ez az egybeesés, hiszen együtt készítették el a mára legendássá vált 1994-es Renaissance-mixet. Rajta Leftfield, Inner City, M People? Remek belépő a sztárvilágba. Digweed-re rögtön felfigyeltek a korszak legnagyobbjai: Danny Tenaglia, az Underworld és a New Order is örömmel kérte fel remixre az ifjú titánt.

S hogy miből lett a cserebogár? Erre valahol az angliai Hastings-ben kereshetjük a választ. Ott nőtt fel a kicsi John, akit már 15éves korában magával ragadott a korabeli világ acid-house őrülete. Ott és akkor olyannyira rabjává vált az egyedi hangzásvilágnak, hogy az általa felállított minőségi mérce a mai napig követendő példa valamennyi dj és producer számára. Szép teljesítmény egy tinitől, nemde? Persze tehetséggel születni kell. Ugyanakkor jól tudjuk, az isteni adottság nem minden. Azzal bánni tudni kell. Mint ahogy a hirtelen jött népszerűséggel is. John Digweed természetes szerénységgel viszonyult a sikerhez, és ez máig jellemző rá. Pedig van mire büszkének lennie: 2001ben az olvasók szavazata alapján első lett a DJ Mag top 100-as szavazásán.

Hozzászólások

Jucis 2008 okt. 17. - 22:44:21
Amen... A LegLegLeg, zenében, DJ-ként, a szakma iránti hozzáállásában, alázatában. A Bedrock 10: Past, Present, Future pedig vmi hihetetlen. Végre hallhatom megint élõben szerdán!!! ;)