Személy

Józsa Péter

előadó
Született: 1975. április 4. (49 éves) (Magyarország, Tatabánya)
zongoraművész

2008 augusztusában, Oberhauseni koncertje után a Neue Ruhr Zeitung így ír játékáról:
"Hangokba foglalt építészet és filozófia. Különleges módon párosul és harmonizál játékában a gondolati mélység és az érzéki elragadtatottság. Rendkívüli intelligenciájú zenész."
Józsa Péter 1975. április 4-én született Tatabányán. 10 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek szakára. Itt nagyszerű mesterei voltak: Nemes Katalin, Bihary László, Nádor György és Rados Ferenc.
12 évesen lépett fel először külföldön, a németországi Aalenben Bartók műveket játszott és Haydn D-dúr zongoraversenyét zenekarral.
15 évesen Davosban, a Világgazdasági Fórumon aratott óriási sikert. 1992 nyarán Magyarországot képviselte a Sevillai Világkiállításon, a Makovecz-Pavilonban koncertezett. Húszévesen a németországi Essenben folytatja tanulmányait, Boris Bloch mesterosztályába kerül.

16 éves kora óta rendszeresen koncertezik, a legtöbb európai országban fellépett, a fontosabb állomások:
1999: debütál a rangos Ruhr-Zongorafesztiválon, Chopin e-moll zongoraversenyével. Ettől kezdve a fesztivál rendszeres vendége és gyakori szólistája a Neue Philharmonie Westfalen zenekarnak.
2000: Beethoven 4. zongoraversenyével, Philippe Entremont vezényletével debütál az amsterdami Concertgebouw nagytermében, a Netherlands Chamber Orchestra zenekarral.
2000-2003 között a Holland Music Sessions agentúra koncertművésze, több mint 40 alkalommal lép fel Hollandiában, nagy és változatos repertoárral.
2001: koncert a Keller- Vonósnégyessel a Magyar Rádióban
2002 : Bartók szonátájával debütál a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Mozarteum nagytermében.
2004-es tatabányai koncertje után Kocsis Zoltán így nyilatkozott róla: „magasan a nemzetközi színvonal felett játszik, szőrszálhasogatás lenne, ha bármit kritizálni akarnék."
2006: elnyeri a németországi Carl Bechstein nemzetközi zongoraverseny „kimagasló zenei személyiség" díját.
2008: Olaszországban, Veronában 1.díjat nyer a „Torneo Internationale di Musica" nemzetközi versenyen.
2009: olaszországi koncertkörút, Verona, Anticoli Corrado, Mola di Bari állomásokkal
2012- ben létrehozza a Vízzene Klasszik zenei fesztivált szülővárosában, Tatán. Az első rendezvény nagy sikert arat és komoly visszhangot kelt.
2013 februárjában kinevezik a Grazi Müvészeti Egyetem (Kunstuniversität Graz) Oberschützeni Intézetének zongoraprofesszorává.
Az aktív koncertezés mellett tanulmányozza a botanikát, irodalmat, építészetet és művészettörténetet. Ezek fontos forrásai, kiegészítői hivatásának.

Hozzászólások