Személy

Kása Béla

fotográfus
Született: 1952. június 20. (67 éves) (Pécs)

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Fotográfus.

1979-ben diplomázik a Kölni Művészet Szakfőiskolán, Művészeti Fotográfusként. A főiskola idején alatt készít fotókat Erdélyről meg Budapestről a Stern magazin felkérésére, a Geo-nak pedig nagyszebeni és macedóniai cigányokról csinál képriportot.

1983-ban 31 évesen, amikor sokan úgy érezték el kell menniük hazájukból, ő már visszafelé tart, úgy érzi haza kell jönnie Nyugat-Németországból, ahová 13 évesen szüleivel költözött. Azt hitte: "itthonról közelebb lesz neki mindennél kedvesebb erdélyi muzsikusaihoz és így többet tud járni fényképezni is majd."

1993-ban Somogyi Győző salföldi festőművész környékén készít fotókat.

1994-től a MAG népzenei magazin fotósa és képszerkesztője.

1995-től a letelepedni nem akaró vándorcigányok útját követi rendszeresen gépével

1996-ban az "Ikerkönyvek" sorozat publikál róla "Kása Béla fotográfus" címen egy kötetet

1996-tól tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének

1997-ben jelent meg az Erdélyi zenészek című fotóalbuma magyar és angol nyelven, mely az erdélyi cigány és parasztzenészek öröklétig tartó panteonját alkotta meg. Nélküle már lehetetlen a XX. Század végi parasztzenéjében érdemi dolgokat megállapítani.

1997-től két éven keresztül 45 erdélyi zenekart fényképez le az Utolsó óra című népzenei gyűjtés részére

A népi kultúra elkötelezett kutatója, megőrzője és továbbadója. Zenél, népzenét gyűjt és fényképez Erdélyben, Moldvában és Gyimesben, de járt Indiában a félnomád életmódot folytató tevepásztor Rabari törzseknél is.

Vélemény: