Személy

Kovács Erzsi

előadó, szereplő, ének
Született: 1928. június 2. (95 éves) (Magyarország, Budapest)

"1928. június 2-án születtem Budapesten. 1950-ben kezdtem el énekelni. Azt hiszem, hogy én vagyok az egyetlen a mai szakmában, aki ilyen régen a pályán van, sőt a mai napig is fellépek. Köszönhetem ezt annak, hogy a közönség változatlanul nagyon szeret, és talán annak, hogy a koromat meghazudtolva jól tartom magam.
Az első komolyabb sikeremet, a 'Régi óra halkan jár' című dal hozta meg, 1957-ben. Utána nagyon népszerű lettem, hiszen nagyon, nagyon sok slágerem született. 1955-ben megkaptam a Platina lemezt, mivel akkor már több mint két és félmillió példányban jelentek meg a dalaim lemezen.
14 évig külföldön léptem fel, Németországban, Svédországban, és világjáróhajókon énekeltem.

Kitüntetéseim:
1994 - Magyar Köztársaság Érdemrend Keresztje
Líra díj
Emeston életműdíj
Dériné díj

Több önálló koncertem volt, a Budai Parkszínpadon, a Pesti Vigadóban, és a Fővárosi Operett színházban."

  • 1989
    Ötórai tea 10 szereplő szereplő (magyar szórakoztató műsor, 20 perc, 1989)

Hozzászólások

Min-Rin 2014 ápr. 06. - 17:02:28
Nekem csak halvány gyerekkori emlék Kovács Erzsi hangja.

86 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után vasárnap meghalt Kovács Erzsi táncdalénekes, elõadómûvész - tudatta a család az MTI-vel.
Kovács Erzsi 1928. június 2-án született Budapesten. Elsõ férje Boros László, a népszerû zongorista volt, házasságuk azonban hamar megromlott. Különbözõ szórakozóhelyeken énekelt, már kezdõ korában Cziffra György kísérte zongorán. Az ötvenes évek elején sikertelen disszidálási kísérlet miatt négyévi börtönbüntetésre ítélték, szerelmét, Szûcs Sándor labdarúgót - akivel a szökést kitervelték - pedig kivégezték. Kovács Erzsi 1954-ben szabadult a fogházból, akkor tudta meg, hogy a férfit felakasztották.
Szabadon engedése után adminisztrátorként helyezkedett el, késõbb visszatért az énekesi pályára. Németh Lehellel és a Holéczy együttessel járták az országot. Elsõ komolyabb sikere a Régi óra halkan jár címû táncdal volt, de õ énekelte a Tûzpiros virág és a Rejtély címû slágereket is.
A hatvanas évek közepétõl csaknem másfél évtizeden keresztül külföldön, többek közt Németországban, Svédországban, valamint világjáró hajókon is énekelt. Hazatérése után elõbb vidéki kocsmákban, majd egyre rangosabb helyeken lépett fel. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.
http://index.hu/kultur/2014/04/06/meghalt_kovacs_erzsi_tancdalenekes/

https://www.youtube.com/watch?v=HZCfrEOuchY