>
Személy

Lev Nyikolajevics Tolsztoj

író, forgatókönyvíró, szerző
Született: 1828. szeptember 9. (Oroszország, Jasnaja Poljana, Tula)
Meghalt: 1910. november 20. (Oroszország, Asztapovo, Rjazan)

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Teljes neve: Lev Nyikolajevics Tolsztoj. Az orosz irodalom és a világirodalom egyik legnagyobb alkotója, a realista orosz próza mestere. Minden idők egyik legnagyobb regényírójának tekintik a Háború és béke, valamint az Anna Karenina című művei miatt, melyeknek középpontjában az orosz élet realista ábrázolása áll.
Tolsztoj régi orosz arisztokrata családból származott. 1837-ben telepedtek át Moszkvába, hogy a gyermekek megfelelő taníttatástban részesüljenek. 1844-ben, mintegy 16 esztendősen Tolsztoj beiratkozott a kazanyi egyetemre keleti nyelveket tanulni, majd egy év múltán átváltott a jogtudományra. 1851-ben hirtelen elhatározással a Kaukázusban belépett a hadseregbe. Itt született meg első regénye, a Gyermekkor, melyet életrajzi elemek tarkítanak. 1854 januárjában Tolsztojt zászlóssá léptették elő s a Krímbe vezényelték át. A háborút és az orosz katonát örökíti meg a Szevasztopoli elbeszélések (1855-1856) című alkotásában. Szevasztopol eleste után Tolsztoj elhagyta a hadsereget és Pétervárra indult. Tapasztalatai arra késztették, hogy ezután a gyakorlati élet és a munka eszméjének terjesztése felé forduljon, így falusi iskolát alapított a környékbeli parasztok gyermekeinek számára. Világnézetében az 1880-as években fordulat tapasztalható: nagyon intenzíven a vallási kérdések felé fordult. Később a társadalmi előítéletekkel is meg kellett küzdenie. 1882-től rendőri megfigyelés alatt állt, a hitről szóló írásait betiltották, és azt terjesztették róla, hogy megháborodott. 1889-től 1899-ig dolgozott harmadik nagy regényén, a Feltámadáson, amelyben az erkölcsi felemelkedés lehetőségét és a szellemi megtisztulást mutatta be.

Fő művei:
Gyermekkor, Kamaszkor, Szevasztopoli elbeszélések, Ifjúság, Három halott, Polikuska, Kozákok, Háború és béke, Anna Karenina, Ivan Iljics halála, A sötétség hatalma, A Kreutzer-szonáta, Feltámadás

Vélemény:

2013 dec. 24. - 05:58:30
2013 dec. 24. - 05:58:30

Kétségkívûl nagy író volt. Hatalmas lelekesedéssel dolgozhatott. Ismerte a kor arisztokráciáját, ismerte a háborút, jól tudta ezeket ábrázolni. Amúgy az Anna Karennina és a Háború és béke elolvasása után elmondhatom, hogy szerintem rém unalmasra írta ezeket mûveket. Felesleges leírások, elmélkedések tömkelegével rakta tele. Kevesebb több lett volna. Nyugodtan kihúzhatta volna eme mûvek kétharmadát, a tartalmuk akkor sem csorbult volna.

Angyalok és pásztorok
Angyalok és pásztorok

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertje

Jegyvásárlás