Személy

Martin Račko

szobrász
Született: 1959. július 5. (61 éves)
Tanulmányait a Pozsonyi Képzőművészeti főiskola Formatervezési karán , Shotter Tibor egyetemi doccens - szobrászművész műtermében végezte. Alkotó tevékenységét/termékeny munkásságát 1985-ben kezdete el Kassán.
Szabad festőművészetben , kissebb-nagyobb külső és belső építészeti elemek kivitelezésében és megvalósításában érvényesült munkássága. Mint formatervező elsősorban a különálló egyedek un. szolitérek, ill. városi zöldövezetek tervezését
(parkok, lócák, virágállványok, cserepek, szemétkosarak) végezte Vranov nad Topľov város részére.
Említésre méltó a marathoni kassai futóverseny pályájának művészeti ábrázolása és külsőtéri megoldása ? egy monumentális pilon szobrászati megjelenítése : Kassa - a Béke Városa címmel, továbbá információs útmutató rendszert dolgozott ki a Bárdfa-i gyógyfürdő városnak. Szobrászati alkotásait többnyire kamara plasztikák és reliéfek készítésével, un. hegesztett acél technikával valósítja meg. Önmegvalósítását később a belső tér alkotás terén mint projektáns- tervező kezdi. Ezen belsőtér alkotásai predesztinálják , viszik őt előre a saját kifejező eszközei kibontakozásában az ipari formatervezéstől a belső terek felületi felelevenítéséhez és a tér egésszé formáló egységéhez. Domborművei, hegesztett vas plasztikái és nagyméretű festményei kiegíszítik a belső terek látszatát. A 90-es évek közepétől lassan a festészet veszi át a szerepet és domináns kifejező eszközzé válik az alkotó életében. Nagyméretű festményeinek motívumai egyszerűek. Absztrakt kompozíciói, balladikus , meleg színezetű tájképei figurális kompozíciókat, dynamikus látomásokat jelenít meg, melyekben a mozgás, ritmus, festői hozzáállás, belső erő és a színek varázslata tör elő. Az alkotásaiban dominánsak a művészeti motívumok, témái: tánc, zene, színház és cirkusz. Ezekben a témákban tudja a legjobban kifejezni a reális és szimbolikus dinamikát, az elmúlást és a csodálatos ?időváltakozásokat?.

Hozzászólások