Személy

O.J. Simpson

színész, szereplő
Született: 1947. július 9. (73 éves) (Amerikai Egyesült Államok, San Francisco, Kalifornia)

Sikeres futballjátékos volt, filmen olyan produkciókban tűnt fel, mint a Pokoli torony, vagy a Csupasz pisztoly-trilógia. A kilencvenes években lett igazán ismert az ellene folyó gyilkossági per miatt, azzal vádolták, hogy meggyilkolta második feleségét és a nő szeretőjét. Számos bizonyíték volt ellene, ám az esküdtszék mégis felmentette. A kétezres években mégis börtönbe került lopás miatt.

Hozzászólások

blackman 2008 okt. 04. - 13:33:50 Előzmény blackman
Ma találtam.
"Bûnösnek találta az esküdtszék fegyveres rablás és emberrablás vádjában szombaton O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztárt.

A büntetést december 5-én szabja ki a bíróság. A 61 éves Simpson akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Vele együtt elmarasztalták 54 éves vádlott-társát Clarence (C.J.) Stewartot is. Az esküdtek, akik maratoni, 12 órányi tanácskozás után hozták meg döntésüket, a vádiratban szereplõ összes vádpontban elmarasztalták mindkét vádlottat.

A pert azért indították, mert 2007. szeptember 13-án az egykori sportoló több társával betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába, és az ott lakó emléktárgy-kereskedõktõl fegyverrel a kezükben értékes sporttrófeák átadását követelték. Simpson azt állítja, hogy tõle ellopott trófeákat akart visszaszerezni, és sem õ, sem társai nem használtak fegyvert.

A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
A négy másik férfi - egy részük büntetett elõéletû - már a per elején bûnösnek vallotta magát és vádalkut kötött a bírósággal, így Simpson perében a továbbiakban tanúként vettek részt. Egyikük tanúvallomásában azt mondta: Simpson kérte arra, hogy hozzon magával fegyvert.

Simpson ügyvédje beszédében azt mondta: védencét kihasználták, hírnevére alapozva anyagi haszonra akartak szert tenni, és a rendõrök között is volt, aki jó alkalmat látott arra, hogy "elkapja" és "bosszút álljon rajta", amiért tizenhárom évvel korábban felmentették egy kettõs gyilkosság ügyében. A szállodai találkozót egy sporttrófeákkal kereskedõ férfi, Thomas Riccio szervezte. Riccio titokban videóra rögzítette a szállodai szobában történteket, és állítása szerint a szalagért 210 ezer dollárt kapott a sajtótól.

A védõ a per egy korábbi szakaszában kifogást nyújtott be az ellen, hogy az esküdtszék kizárólag fehérekbõl állt, szerinte az ügyészség szándékosan kizárta az afroamerikai jelölteket az esküdtek válogatása során. Az ügyész ezt azzal hárította el, hogy a 12 esküdt mellé kiválasztott 6 tartalék esküdt közül kettõ fekete bõrû.

Simpson a múlt század 90-es éveiben egyszer már bíróság elõtt állt volt felesége, Nicole Brown-Simpson és annak barátja, Ron Goldman meggyilkolásának gyanújával, de az egész Amerikát lázban tartó eljárás végén felmentették a vád alól. Egy késõbbi polgári peres eljárásban ellenben az áldozatok családjainak fizetendõ, 33,5 millió dollár értékû kártérítésre kötelezték."
By Index.hu
blackman 2008 szept. 24. - 14:15:44
Ki tudja mi az igazság,de nagyon titokzatosak szerintem még mindig sokak számára az ügyei.
"Simpson exnejét, Nicole Brown-t és szeretõjét, Ron Goldman-t 1994 júniusában gyilkolták meg. O.J. volt az elsõszánú gyanúsított - nem véletlenül, hiszen szinte valamennyi bizonyíték ellene szólt. Ám végül mégis megmenekült a törvényhozás elõl a sportoló: felmentették."
"Orenthal James Simpson (Kalifornia, San Francisco, 1947. június 9. – ) egykori amerikaifutball-játékos és színész. Szélesebb körben és világszerte azonban az ellene folyó gyilkossági per kapcsán lett ismert, amely során feleségének és annak szeretõjének meggyilkolásával vádolták meg. A biztos DNS nyomok ellenére végül az esküdtszék felmentette. 2007. szeptember 16. óta elõzetes letartóztatásba helyezték. Azzal gyanúsítják, hogy egy Las Vegas-i hotelszobába betörve sportereklyéket rabolt el egy gyûjtõtõl. Mivel mindezt fegyverrel tette, 30 év börtönre is számíthat.(Wikipedia)"