Személy

Paul Verhoeven

rendező, forgatókönyvíró, színész
Született: 1938. július 18. (82 éves) (Hollandia, Amszterdam)

Napjaink egyik legnagyobb hatású rendezője, akinek merész, kihívó, szókimondó filmjei egytől egyig nagy vihart kavartak nemcsak a nézők, de a szakmabeliek körében is. Verhoeven, aki a holland filmművészet négy legsikeresebbnek tartott filmjét tudhatja maga mögött, ma a legnevesebb hollywoodi rendezők egyikének számít, nem véletlenül: alkotásait az Elemi ösztön-től (Basic Instinct) Az emlékmás-ig (Total Recall) szerte a világon ismerik a mozirajongók. Filmjei kíméletlen őszinteségről és meg nem alkuvásról árulkodnak, szóljanak akár a nagy morális kérdésekről, akár az élet árnyoldalairól, akár az erőszakról vagy éppen a szexualitásról. Verhoeven Amszterdamban született a II. világháború idején. A leideni egyetemen töltött hat év alatt fordult érdeklődése a filmművészet felé; egyébként matematika és fizika szakon szerzett diplomát 1964-ben. Ebben az évben több rövidfilmet is készített. Katonaévei alatt a Holland Királyi Tengerészet kötelékében szolgált; ez idő alatt dokumentumfilmeket forgatott a hadsereg megbízásából. Az eredmény egy 23 perces filmtekercs lett "Het Korps Mariniers" címen, melyet a katonai filmek szemléjén Franciaországban ezüst fokozattal jutalmaztak. Leszerelését követően Verhoeven a holland televízióban vállalt munkát, s elkészítette a "Floris" című 12 részes filmsorozatot, mely Ivanhoe történetét dolgozta fel. Első játékfilmje a "Business Is Business" (vagy más címen az "Any Special Way" ["Wat Zien Ik"]) volt, mely 1971-ben készült. Ezt követte az 1973-ban bemutatott "Turkish Delight" ("Turks Fruit"), a Forró verejték (Cathy Tippel) (más címen "A Girl Called Keetje Tippel") és a Futás a túlélésért (Soldier Of Orange), melyet minden idők egyik legszebb holland filmjeként tartanak számon. A televízió számára készített "Gone, Gone" ("Voorbij, Voorbij") után Verhoeven a "Spetters" című filmmel jelentkezett 1980-ban. Ezt követte a "The Fourth Man" ("De Vierde Man"), első Amerikából finanszírozott filmje.

  • BAFTA-díj (2007) - Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Fekete Könyv
  • Cannes-i fesztivál (2016) - Arany Pálma jelölés: Elle

Hozzászólások

10/10
breeder 2014 júl. 31. - 20:57:51 10/10
Kedvelem Paul Verhoeven filmjeit!
Robotzsaru, Total Recall, Elemi ösztön, Csillagközi invázió, Árnyék nélkül - kb ezek a filmjei voltak rám régebben hatással!

A legutóbbi mûvét, a Fekete könyvet kb 2 hete néztem meg, és az is nagyon tetszett! :)))
Csonger 2011 jún. 11. - 23:16:22
Az Elemi ösztön meg az Emlékmás tényleg nagyon jók, de szerintem a Robotzsaru, a Csillagközi invázió és a Showgirls elég gyenge. Szóval Verhoeven neve számomra nem garancia a jó filmre.
Egy gondolatrendõr 2011 márc. 31. - 22:38:58
Tény, hogy korán kezdett el foglalkozni a filmekkel, de nem ennyire:-)
A Hideg szív címû filmet nem õ rendezte(hiszen õ még csak 12 éves volt ekkor), hanem egy másik Paul Verhoeven.Német.
10/10
GörögNecsi 2009 dec. 14. - 21:56:30 10/10
Megtiszteltetés hogy témát indíthatok Verhoevennel :)
Csak jót tudok mondani róla! Kedvenc filmjeim nagy része õtõle van! Robotzsaru,Csillagközi invázió,Total Recall Ezek kötelezõ darabok tõle :)
Aztán Elemi ösztön,félek attól a filmtõl :D
A többit még nem láttam de megnézem idõvel õket mert szerintem nagyon jók :)
10/10