Személy

Ridley Scott

producer, rendező, executive producer ...
 
Született: 1937. november 30. (79 éves) (Anglia, South Shields)


Értékelés:

151 szavazatból
Szerinted?
Scott tanulmányait a londoni Royal College Of Art-ban folytatta és tanulmányai befejeztével a BBC díszlettervezője lett a 60-as években. Hamarosan rendezőként is debütálhatott a tévétársaságnál a népszerű Z Cars című rendőrökről szóló szappanoperában. Később megalakította saját filmgyártó és produkciós cégét, a Ridley Scott Associates-t, amely több műfajteremtő reklámfilmet gyártott a 70-es években. A nagy mozivásznon először A Párbajhősök című filmje jelent meg 1977-ben. A film elnyerte a Cannesi Filmfesztivál elsőfilmes rendezőnek járó díját. Ezt követte 1979-ben az Alien - A nyolcadik utas: a Halál, amely Scottot a legnagyobb rendezők sorába katapultálta. 1982-ben a Szárnyas fejvadász (Blade Runner) következett.
1986-ban Legenda címmel egy fantasy következett Tom Cruise főszereplésével, majd három évre rá a Fekete eső Michael Douglas-szel. 1991-ben igazi szakmai és közönségsiker lett a Thema és Louise. 1992-ben a rendező még nagyobb fába vágta a fejszéjét és elhatározta, hogy filmre viszi Amerika felfedezését, Kolumbusz utazásait. Az 1492: A paradicsom meghódítása nagyszabású történelmi tabló Gérard Depardieu főszereplésével.
1996-ban viszont nagyot bukott a Tomboló szél című kalandfilmjével, szintén csúnyán megbukott a G.I. Jane című filmje Demi Moore főszereplésével. Úgy tűnt, a rendező kifáradt és már nem képes szakmailag és pénzügyileg sikeres produkció elkészítésére. Erre alaposan rácáfolt a 2001-ben elkészült és óriási sikert aratott történelmi filmeposz, a Gladiátor, amelyet Oscar-díjjal jutalmaztak és bevonult minden idők legsikeresebb filmjei közé. De ez még mindig nem volt elég: Scott elvállalta A bárányok hallgatnak című thriller folytatásának megrendezését. A Hannibal-ban Anthony Hopkins játszotta el ismét Hannibal Lecter szerepét és a film szintén világsiker lett.

Linkek:
Vélemény:


június 4. 16:33
te meg a legbenabb forumozo vagy :DDD teged le kell meszarolni :DDD

június 4. 15:59
Téged, ha már reagáltál rá. Használj olyan kifejezéseket, amiket értesz is! És előbb tanulj meg írni!

A te korcs hisztériád sem érdekel senkit sem, mégis olvasnunk kell, és nem csak itt. Szánalmas oktondi ripacs.

június 4. 14:21
kit érdekel a korcs véleményed? konzumidióta

Összes hozzászólás