Személy

Roy Scheider

színész, narrátor, szereplő
 
Született: 1932. november 10. (Amerikai Egyesült Államok, Orange, New Jersey)
Meghalt: 2008. február 10. (Amerikai Egyesült Államok, Little Rock, Arkansas)


Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?
Teljes neve: Roy Richard Scheider.

A karakteres arcú színész sportolóként kezdte pályáját. Ifjú korában a baseball, az úszás és a box területén próbálta ki magát. Híres orrát is egy ifjúkori boxmeccs során szerezte.
A színészettel csak ezután került kapcsolatba: egy diákelőadáson figyelt fel rá Joseph Papp producer, aki Mercutio szerepét ajánlotta fel neki a New York-i Shakespeare Fesztivál Romeo és Júlia című előadásában. Ezt követően számos társulatban játszott, beutazta Európát és Dél-Amerikát is.
Néhány televíziós munka után 1964-ben tűnt fel első ízben a vásznon: a Curse of the Living Corpse című horrorfilmben debütált.
Az áttörés 1971-ben következett be, amikor a Klute című filmben Jane Fonda partnere volt. Ugyanebben az évben Oscarra jelölték a legjobb epizódszereplőként a Francia kapcsolatban nyújtott teljesítményéért, ahol Gene Hackman-nel játszott együtt. Steven Spielberg 1975-ös kasszasikere, a Cápa tette világsztárrá. Egy évvel később Dustin Hoffman oldalán a Maraton életre-halálra című thrillerben kapott szerepet. 1979-ben a Mindhalálig zene című produkcióban eljátszotta legkedvesebb szerepét, a megszállott rendező-koreográfust, mely talán pályája legjelentősebb alakítása volt.
A '90-es években inkább csak jelentős epizódszerepek fűződnek nevéhez.

Linkek:Vélemény:


2013. március 18. 23:12
All That Jazz. Életem egyik legmeghatározóbb filmélménye. A finálé:

http://www.youtube.com/watch?v=bNcl0L7eJUY

2010. szeptember 10. 04:09
regen irtatok ide. Roy Scheider capa sorozat a 2010 stb.

2009. április 1. 00:02
Hát sajnálatos hogy elment,mert sztem nagy színész volt.Bár nem volt már éppenséggel fiatal,de úgy gondolom hogy lett volna számára még egy pár nagyobb szerep...Nyugodjon békében!
A 2008-as év amúgy fekete év volt a filmes világ számára az egész szakmában,nem utolsósorban kis hazánkban is.Ebben az évben mentek el olyan nagy színészek mint Antal Imre,Selmeczi Roland,Körmendi János,Sánta Ferenc,Jászai Joli ,Raksányi Gellért - alias kutya úr a szomszédokból.
Külföldiek:Brad Renfro,Heath Ledger,Bernie Mac,Paul Newman,Roy Scheider,Syndey Polack,Charton Heston,Richard Widmark,Don S. Davis a Csillagkapu Hammond tábornoka,Estelle Getty Stallone lövöldöző mamája,Horst Tappert avagy Derrick felügyelő,Isaura gazdája,Rubens de Falco brazil színész,akit a nyolcvanas évek végén már egy egész világ gyűlölt.Szal azt hiszem kimondható hogy elég gyászos év volt a 2008-as. :(

Összes hozzászólás