Személy

Slavomir Idziak

operatőr, író
Lengyel származású operatőr, aki eddigi pályafutása során több mint negyven nagyjátékfilmet fényképezett: dolgozott Nagy-Britanniában, Olaszországban, Finnországban, Németországban, Lengyelországban, Írországban, Ausztráliában, Mexikóban, Franciaországban és az Egyesült Államokban, hogy csak a legfontosabbakat említsünk.

Első jelentős munkája Krysztof Kieslowski Három szín: Kék (Blue) című alkotása volt, mely a Velencei Filmfesztiválon a legjobb operatőrnek járó díjat nyerte. Ez volt az a film egyébként, mely a kitűnő francia színésznőt, Juliette Binoche-t a világhír felé repítette.
Kieslowskival való együttműködéséből született a Rövidfilm a gyilkolásról című Felix-díjas alkotás. Idziak ezért a munkájáért 1988-ban a legjobb operatőr díját nyerte hazájában. Ezt követte a Veronika kettős élete (The Double Life of Veronique), mely az 1991-es Cannes-i Filmfesztiválon Fipresci-díjat nyert.

Egyéb jelentős munkái: Konstans, melyért a rendező, Krysztof Zanussi a Cannes-i Filmfesztiválon megkapta a legjobb rendezés díját; A nyugodt nap éve (Year Of the Quiet Sun), a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánt nyert alkotása "Lillian Story" Michael Winterbottom rendező "I Want You" című szintén díjnyertes filmje valamint a nagysikerű Gattaca Ethan Hawke főszereplésével.

Hozzászólások