Személy

Stephen Hawking

szereplő, rendező, színész
Született: 1942. január 8. (Anglia, Oxford)
Meghalt: 2018. március 14. (Anglia, Cambridge)

Oxfordban született 1942-ben, édesapja kutatóorvos volt. Gyermekkorának egy részét Mallorcán töltötte, kamaszként kezdett érdeklődni a tudományok iránt. 17 évesen került az Oxfordi Egyetemre, de végül Cambridge-ben szerzett diplomát. Ezekben az években jelentkeztek először egészségügyi problémái, nem sokkal később kiderült, hogy amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved. Az orvosok csupán két és fél évet adtak neki, Hawking maga is komoly lelki válságon ment keresztül, végül későbbi feleségének, Jane Wilde-nak köszönhetően túllendült a nehéz időszakon és belevetette magát a munkába.


1966-ban doktorált, három évvel később végleg tolószékbe kényszerült, 1985 után már csak egy különleges szerkezet segítségével volt képes kommunikálni a külvilággal. Ennek ellenére az évtizedek során számos tudományos cikket és könyvet publikált, ezek közül az egyik legismertebb az 1988-as Az idő rövid története. Számtalan alkalommal szerepelt a televízióban, gyakran szórakoztató műsorok vendégszereplőjeként, 2014-ben pedig bemutatták az életéről szóló A mindenség elmélete című filmet, melyben Eddie Redmayne alakította Hawkingot. A világhírű tudós az orvosok kezdeti pesszimista becslését jócskán túlszárnyalva 2018 márciusában, 76 éves korában hunyt el.

Hozzászólások

_goldie_ 2018 márc. 15. - 22:10:52
"Nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem olyan embereknek adna otthont, akiket szeretsz."
"Az intelligencia a változáshoz való alkalmazkodóképesség."
"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."
"A civilizáció hajnala óta, az ember arra vágyik, hogy megértse a világ alapjául szolgáló rendet. Kell hogy legyen valami nagyon különleges az univerzum határainak természetében. És mi lehetne különlegesebb annál, mint hogy nincsen határ. És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem.
Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény."
T.Nagy Csaba 2013 dec. 11. - 01:17:43
Bocs,hogy kétszeres üzenetért! Véletlen volt. Csak kijavítottam egy szót és nem tudtam,hogy nem lehet törölni. :)
offtopic
T.Nagy Csaba 2013 dec. 11. - 01:03:55 Előzmény M4RT!N!
Mozgató ideg sorvadásban szenved. Sajnos! Csak a szemét tudja mozgatni és így irányítja a külön neki tervezett beszédmodulátort. Ahogy õ fogalmazott:"nem tudok mozogni,de az elmém teljesen szabad". Rácáfol az orvosok elõrejelzéseinek is,több évtizeddel. (bár nagyon hálás nekik,mert mindent megtesznek érte) Példa értékû az élet ösztön is amit bizonyít! Most már örökre bevéste magát a történelembe az úgynevezett Hawking sugárzás elméletével is,ami olyasmit takar,hogy elképesztõ hosszú idõ alatt,de még a fekete lyukak is eltûnnek,elpárolognak. Sok olyat tett világunkért (remélem még sokáig fog is)ami majd jóval késõbb válik illetve válhat hasznossá az emberiség számára.
T.Nagy Csaba 2013 dec. 11. - 00:59:33 Előzmény M4RT!N!
Mozgató ideg sorvadásban szenved. Sajnos! Csak a szemét tudja mozgatni és így irányítja a külön neki tervezett beszédmodulátort. Ahogy õ fogalmazott:"nem tudok mozogni,de az elmém teljesen szabad". Rácáfol az orvosok elõrejelzéseinek is,több évtizeddel. (bár nagyon hálás nekik,mert mindent megtesznek érte) Példa értékû az élet ösztön is amit bizonyít! Most már örökre bevéste magát a történelembe az úgynevezett Hawking sugárzás elméletével is,ami olyasmit takar,hogy elképesztõ hosszú idõ alatt,de még a fekete lyukak is éltünek,elpárolognak. Sok olyat tett világunkért (remélem még sokáig fog is)ami majd jóval késõbb válik illetve válhat hasznossá az emberiség számára.
10/10
M4RT!N! 2010 szept. 02. - 15:02:03 10/10 Előzmény pingvincorpse
Igen?Én azt halottam hogy leesett a lóról és azért nem tudja mozgatni magát.Bár akkor nyilván ez hülyeség.
10/10
pingvincorpse 2010 aug. 29. - 16:56:45 10/10 Előzmény M4RT!N!
Valamilyen gyógyíthatatlan betegsége, van meg valami NEURON CUCCOS DOLOG.
Mikor lediplomázott már tudta.
Annak ellenére, hogy motoros neuronbetegsége következtében súlyosan mozgáskorlátozott, aktív fizikus, író, és közéleti személyiség és olykor színész (például az általa is kedvelt Star Trek egyik sorozatában játszotta saját magát). Betegségének elsõ tünetei akkor jelentkeztek, amikor beiratkozott Cambridge-be. 21 éves korában diagnosztizálták, röviddel az elsõ házassága elõtt. Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem fog 2-3 évnél tovább élni, de ma is él, bár mozgáskorlátozottsága a betegség elõrehaladásával egyre fokozódott. Az 1985-ös tracheosztomia-mûtéte óta beszédszintetizátorral kommunikál. Fokozatosan elvesztette végtagjai mozgatásának képességé
10/10
M4RT!N! 2010 aug. 27. - 22:57:23 10/10
De végülis mitõl bénult le?
10/10
pingvincorpse 2008 nov. 11. - 14:23:18 10/10
Az idõ rövid története szétszedte az agyamat, de a dióhéjban, majdnem összerakta, a még rövidebb történettel lett megint egész.
norton15 2008 nov. 10. - 18:01:38
Tényleg hatalmas koponya, és be van zárva a testébe... Olyanokon gondolkozik, amiket én fel sem bírok fogni. Eszméletlen, szerintem több százalékot használ az agyából, mint egy normál ember.
10/10
pingvincorpse 2008 nov. 10. - 16:33:39 10/10
Óriási koponya. Alig érted, a Fizikát, az idõt, a térgörbületet, és mégis ha a mûveit olvasod, megértheted akár a Kvantum mechanikát is.
Hát rajta.