Személy

Steve Vai

előadó, színész, zene

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Vélemény:

2012 máj. 12. - 16:33:32
2012 máj. 12. - 16:33:32

Steve Siro Vai
(szül: 1960. június 6. Carle Place, New York állam) amerikai-olasz gitáros, zeneszerzõ és producer. Mûfajai: rock, progresszív rock, komolyzene.
Grammy-díjas, az utóbbi 30 év egyik legegyedibb, legnagyobb hatású gitárvirtuóza, aki nemcsak játékával, de technikai újításaival is nagymértékben befolyásolta a modern rockgitározást.
13 éves korában kezdett el gitározni, olyan elõadók hatására, mint Alice Cooper, a Led Zeppelin, és Jimi Hendrix. Eleinte autodidakta módon gitározott, majd a Berklee College of Music-ban tanult, ahol Joe Satriani tanítványaként sajátította el a gitározás fortélyait, napi 15 órán át gyakorolt. Nagy példaképének Frank Zappanak gitárszólóit lekottázta, mely különösen nehéz feladat volt, hiszen Zappa improvizált. Vai egy ilyen próbálkozását küldte el Zappanak, és egy kazettát is mellékelt hozzá, melyen többek között az instrumentális The Black Page átirata is szerepelt. Frank Zappa felfigyelt az ifjú gitáros teljesítményére, és hamarosan be is vette a zenekarába.

1980-ban jelent meg Zappa You Are What You Is albuma, melyen már Vai is szerepelt. Vai a megjelenést követõen vált teljes jogú taggá, amikor a zenekar 1980-ban turnéra indult. A következõ Zappa albumok révén (Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch-1982, The Man from Utopia-1983) Steve Vai a nemzetközileg is elismert gitárosok közé lépett. 1982-ben kilépett és szólókarrierbe kezdett, de többször visszatért Zappa mellé (elõször 1984-ben), összesen 6 stúdiólemezén hallható Vai játéka, és számtalan koncertfelvételen.
Megfordult David Lee Roth mellett, valamint tagja volt az Alcatrazz, a Whitesnake és a Public Image Ltd együtteseknek is.
1996-tól állandó tagként vett részt a G3 turnékon is, ahol olyan zenészekkel állt egy színpadon, mint John Petrucci, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Robert Fripp vagy Billy Sheehan. Emellett számos elõadó lemezén vendégeskedett már, köztük olyanokén, mint a Motörhead, Alice Cooper, The Devin Townsend Band, vagy Marty Friedman. 1999-ben Frank Zappa példáját követve, saját kiadót indított Favored Nations néven. A kiadó és Vai az ifjabb gitárosok mentoraként lehetõséget biztósít a szélesebb körû bemutatkozásra. Felesége Pia Maiocco, a Vixen ex-basszusgitárosa. Két gyermekük van, Julian Angel és Fire. http://hu.wikipedia.org/wiki/Steve_Vai

Kezdve talajrengetõ “Passion and Warefare” címû albumával évek óta arra használja a zenét, hogy mikroszkópként belelásson az emberi lelkekbe, egyenlõ hangsúlyt fektetve a sötét és a világos oldalakra. Vai graduált a Berklee-n 1979-ben és 2000-ben a zene doktorává avatták.
Elõször 1980-ban lépett reflektorfénybe, mint Frank Zappa gitárosa. Vai kitörölhetetlen zenei hatása szólókarrierjének ideje alatt következett be.
Vait karrierje során nagyon sokban inspirálta a mély spirituális elkötelezettsége, melyet a zenéjében tökéletesített.” A legfontosabb dolog az életemben hogy megpróbáljam elérni a lelki egyensúlyt, mert minden abból ered” – magyarázza Vai.
Vai egyik legfontosabb jótékonysági tevékenységét a Make A Noise Alapítványnál fejti ki, melyet Richard Pike-kal alapított 1988-ban. A szervezet célja hangszerek és zenei tanulmányok finanszírozása fiatal tehetségek számára.
Vai a NARAS-ban (National Academy of Recording Art and Sciences) végzett munkáját is nagyon fontosnak tartja, ahol nemrégiben igazgatósági tagnak választották.

G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Steve Morse

2012. augusztus 1-én a Sportarénában lép fel a G3 formáció, mely napjaink legjobb gitárosait sorakoztatja fel. Az alapító Joe Satriani mellett Steve Vai és Steve Morse mutatja be virtuóz gitárjátékát.
A G3-at Joe Satriani alapította 1996-ban. Kezdetektõl fogva számos fantasztikus gitármûvészt vonultatott fel: Steve Vai, Eric Johnson, Kenny Wayne Sheperd, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Robert Fripp, Paul Gilbert, Uli John Roth, Michael Schenker, Adrian Legg.
G3 "Smoke On The Water" Live in Tokyo http://www.youtube.com/watch?v=ts4YHvJYQAI
Steve Morse 8 1/2 Minute Unnamed Solo http://www.youtube.com/watch?v=y-CC2jOVNSI

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás