Személy

Szepesi György

narrátor, szereplő, műsorvezető
Született: 1922. február 5. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2018. július 25. (Magyarország, Budapest)

A leghíresebb magyar sportkommentátor, „az Aranycsapat tizenkettedik játékosa”.


1945-től lett a Magyar Rádió munkatársa. 1946-tól kezdett lapokban publikálni. 1967-75 között a Magyar Rádió szakszervezeti bizottságának elnöke volt. 1975-78 között bonni tudósítóként dolgozott, 1981 és 1992 között a szórakoztató és sportfőosztály osztályvezetője volt. 1982–1994 között a FIFA vezető testületének tagja, aki annak 2012-es budapesti kongresszusán a szervezet legrangosabb kitüntetését, a FIFA Érdemrendet vehette át.


Az '50-es és a '60-as években a magyar titkosszolgálat III/II-es, majd III/III-as osztályának ügynöke volt.

Hozzászólások

Nótárius 2018 aug. 09. - 02:21:55
Szepesi György elválaszthatatlanul része a magyar rádiózás történetének és az én rádiózáshoz való korai kötődésemnek is.
A múlt távolába vesző, meleg fényű nyaraimat egy zalai faluban cseperedve töltöttem, élmény-emlékezetű paraszti környezetben. Ott eleinte csak egy egygombos, egycsatornás "néprádió" függött a vályogfalon. Székre állva tudtam csak bekapcsolni. Abból hallottam először, a mesék és rádiójátékok mellett, Szepesi György hangját. Ránkesteledve időnként megengedték, hogy egy ideig "lecsavarva", hallgathassam. Máig emlékezetes, ahogy a sötét gerenda-mennyezetes szobában, kissé susorogva, lecsendesítve Szepesi György lendületes sportközvetítéseit hallgathattam! Később aztán nagy előrelépés volt egy hónom alá kapható, "modern", keresősávos, vezeték nélküli rádió! Négy laposelemmel működött. Avval már elhúzódhattam esti rádiózásra, akár az udvar távoli zugába is, ahol nem zavartam senkit. Máig jólesően idéződnek fel bennem a neszező paraszti porta szabad ege alatti rádiózásaim. Ekként volt alkalmam meghallgatni Szepesi György számos sportközvetítését is. Ma már talán hihetetlen, de általa közvetítve, kép nélkül is, rendkívül átélhetően lehettem részese egy-egy sporteseménynek; kar- és lábmozdító, torokszorító izgalommal, mintha csak ott lettem volna a pályán, ringben, páston (stb.)! Nyugodtan kijelenthetem, hogy Szepesi György rendkívül érzékletes és az adott sportág dinamikájához igazodó közvetítéseinek meghatározó szerepe volt a sportok iránti érdeklődésem felkeltésében. Elmerülve a pergőn is tiszta artikulációjú, összetéveszthetetlenül jellegzetes hangú közvetítéseiben szinte észrevétlenül megtanultam több sportág fontosabb szabályait is. Ősszel aztán vissza-visszatérve a fővárosba, egy komoly világvevő rádió zölden világító "macskaszeme" tartott igézően fogva, miközben megintcsak a sport-közvetítéseit hallgattam.
Igen, később aztán én is egyike voltam azoknak, akik a tv-t lehallkítva, Szepesi György sokkal élettelibb és érdekfeszítőbb, rádióbeli kommentárjával néztem a futball-meccseket.
A rádiózás szeretete mindmáig megmaradt bennem; de szerintem soha nem volt és nem is lesz még egy olyan zseniális tehetségű sportriporter mint Szepesi György volt!
Nyugodjék békében!
Nótárius 2018 júl. 30. - 12:17:47
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közleménye:

"A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mély fájdalommal értesült róla, hogy elhunyt Szepesi György legendás sportriporter, az Aranycsapat 12. tagja, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának szóvivője.

Szepesi György a legendás Aranycsapat néhány tagjával, Puskás Ferenccel, Hidegkúti Nándorral, Buzánszky Jenővel, Sándor Károllyal és Grosics Gyulával közösen alapította meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságát 2002-ben. A Bizottság elnöke Buzánszky Jenő volt, szóvivője Szepesi György.

Ők mindannyian rengeteget segítettek Szolgálatunknak, és a mi munkánkon keresztül természetesen a rászoruló, beteg gyerekeknek és a nélkülöző családoknak. Szerényen, sokszor a háttérből, láthatatlanul végezték karitatív munkájukat, aminek egy része sportdiplomáciai természetű volt: nagyszerű bel- és külföldi kapcsolataik révén támogatókat szereztek nekünk, cégeket, szervezeteket és sportolókat. Így kerültünk kapcsolatba például a Német Labdarúgó Szövetséggel, amely hosszú évekig támogatta szervezetünket. Szepesi György és a Sportbizottság többi tagja számos rendezvényen segítette megjelenési lehetőséghez a Gyermekmentőt. Szívós, kitartó munkával sporteseményeket szerveztek, élménybeszámolókat tartottak, és gyakran a puszta jelenlétükkel is megtisztelték rendezvényeinket, ezzel gazdagítva, öregbítetve Szolgálatunk jó hírnevét. Személyes jelenlétükkel példát állítottak a gyerekek elé: a sport fegyelme, az összetartozás és a csapatmunka fontossága, a játék öröme és a küzdeni akarás – ez volt az, amit átadtak a jóval utánuk jövő generációknak.

Több neves sportolót, olimpikont megnyertek a közös ügynek, akik azután a Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület Sportbizottságának tagjaiként végzik karitatív munkájukat, többek között Wichmann Tamás, dr. Csapó Gábor és Erdei Zsolt.

Szepesi György 2016-ig segítette munkánkat, többször kísérte el önkéntes orvos-csoportunkat erdélyi gyógyító körútjára. A mai napig minden évben megrendezzük Székelyföldön az Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupát, melyen közel 200 csapat vesz részt.

Szepesi György fantasztikus lelkesedésével és szakmai tudásával nem csak milliókat varázsolt a focipályák lelátóira, de örömet szerzett, és lehetőségeket teremtett sok ezer nehéz sorsú gyermeknek – tette ezt mélységes emberségből, alázattal, hangtalanul és láthatatlanul. Most a Sportbizottság utolsó alapítójától búcsúzunk. Mindent köszönünk, Gyuri bácsi!"
Nótárius 2018 júl. 28. - 18:41:57 Előzmény filoszemitabéluska
József Attila: ÉN NEM TUDTAM

Én úgy hallgattam mindig, mint mesét
a bűnről szóló tanitást. Utána
nevettem is - mily ostoba beszéd!
Bűnről fecseg, ki cselekedni gyáva!
Én nem tudtam, hogy annyi szörnyüség
barlangja szivem. Azt hittem, mamája
ringatja úgy elalvó gyermekét,
ahogy dobogva álmait kinálja.

Most már tudom. E rebbentő igazság
nagy fényében az eredendő gazság
szívemben, mint ravatal, feketül.

S ha én nem szólnék, kinyögné a szájam:
bár lennétek ily bűnösök mindnyájan,
hogy ne maradjak egész egyedül.

( Kinek milyen a "koszorúja", őróla bizonyítvány az! )
filoszemitabéluska 2018 júl. 28. - 17:20:49
Koszorú helyett:
Nótárius 2018 júl. 28. - 16:15:23
Nem én írtam, hanem szinte az összes (!) megemlékezőn méltató hírportál (idézőjel) ! Segítő pontosításként tettem be az eredeti szöveget. A fordításban segít a net. Annak szövegértelmezését pedig, hogy ki, mikor, milyen akkori (!) kritériumok szerinti számítás alapján került be a Rekordok könyvébe; méltatlan lenne, ha nekem kellene elmagyaráznom. Szerinted a 66 nagyobb szám mint a 60, ezt nem vitatja senki; viszont ugyanilyen nyilvánvaló, hogy a két szám nem (ugyanakkor) ugyanazt adatolja.
jani-wan 2018 júl. 28. - 13:55:54 Előzmény Nótárius
Ezt írtad:
"leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere"

De az infó mást mond:
Szepesi 60 év
Scully 66 év

"Szóval: a fenti két, nemzetközileg elismert és hitelesített rekord egészen másról (és máskor) szól. "
És sem az angol nyelvű életrajzi adatok, sem a te megjegyzésed nem magyaráz meg semmit, azzal kapcsolatban hogy a 60 miért több mint a 66.
Szóval ezt talán magyarázni is kellene nem csupán kijelenteni, mert így nem áll össze.
Nótárius 2018 júl. 27. - 12:16:57 Előzmény jani-wan
www.guinnessworldrecords.com/
Who: Gyorgy Szepesi, What: 60 year(s):day(s) , Where: Hungary , When: 2006
The most durable sports commentator is György Szepesi (Hungary, b. 5 February 1922) who has been working for Hungarian Radio (Magyar Radio) since first covering a football match between Hungary and Austria on 20 August 1945. He has commentated on 15 Olympic Games, and most recently celebrated his 60 year jubilee covering Hungary vs Argentina on 14 August 2005. He continues to commentate on Hungarian Radio on every Wednesday morning.

Who: Vin Scully , Where: United States (Los Angeles) , When: 01 January 2015
As of 23 September 2015, the longest career as a sports broadcaster for a single team is 65 years 5 months 22 days and was achieved by Vin Scully (USA) who has been broadcasting for the Los Angeles Dodgers since 1 April 1950.
Vin Scully began broadcasting for the Dodgers when they were known as the Brooklyn Dodgers. He moved to Los Angeles when the team moved at the beginning of the 1958 season.

Szóval: a fenti két, nemzetközileg elismert és hitelesített rekord egészen másról (és máskor) szól.
jani-wan 2018 júl. 27. - 08:30:11 Előzmény Nótárius
"bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Ő volt ugyanis a világ leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere"
Érdekes, de Vin Scully nemrég vonult vissza 66 év után. Szóval a Szepesi 60 éve kevés.
jani-wan 2018 júl. 27. - 08:24:41
"Hol van hozzá képest az idióta Hajdu B., Knézy Jenő fia, vagy a többi bohóc?"

Ja, tényleg nagyon gyenge mostanában a színvonal.
Kitörölhetetlenül megmaradt benne Hajdú B. elképesztő ostoba közvetítése valamelyik mérkőzésről a VB-n, mikor azt mondja:
"tényleg nem tudom mi fogja eldönteni ezt a mérkőzést"
Talán egy gól?
Nótárius 2018 júl. 26. - 19:57:09
"Hatvan éven keresztül elképzelhetetlen volt nélküle labdarúgó-világbajnokság vagy olimpiai siker. Szenvedélyesen szerette a sportot és a sportolókat. Legfőbb érdeme az volt, hogy hozzáértő és szenvedélyes közvetítésein keresztül generációk szerették meg a futballt és a labdarúgókat. Szakértelmének és sportszeretetének köszönhetően sportvezetőként is a legnagyobbak közé emelkedett. Az MLSZ elnökeként a nevéhez fűződik, hogy két alkalommal is kijutott a magyar válogatott a világbajnokságra, Európa-bajnokságot nyert az ifjúsági válogatottunk, és szintén az ő vezetése alatt indult meg az a folyamat, hogy a legjobb magyar játékosok külföldön is megmérethették magukat, kipróbálhatták tudásukat és tapasztalatot gyűjthettek a profi világban. De a határon túl is rajongásig szerették – ezt személyesen is tapasztaltam a magyarlakta területeken. Az sem véletlen, hogy a FIFA-ban is vezető tisztséget töltött be. Halálával szegényebb lett a magyar sport, a labdarúgásunk, a kultúránk. Nagyon fog hiányozni” mlsz.hu > nemzetisport.hu
filoszemitabéluska 2018 júl. 26. - 19:35:22 Előzmény Nótárius
Egy perc? A smucig disznók! Kétszer 45 percből egy perc. Kész röhej.
Nótárius 2018 júl. 26. - 17:15:55
"Így emlékeznek meg a focisták Szepesi Györgyről. A legendás sportriporter és rádiós emlékére és tiszteletére egyperces gyászszünettel kezdődnek a hétvégén a bajnoki labdarúgó-mérkőzések."
filoszemitabéluska 2018 júl. 26. - 16:34:14
Nyugodjon békében! És a Végítéletnél ne támadjon fel!
Nótárius 2018 júl. 26. - 14:19:03
Milliókat magával ragadó és az adott sportesemény részesévé tevő, hiteleles szenvedéllyel közvetítő személyiség volt. Megismételhetetlen zsenialitását kétségbevonhatatlanul mutatja, az a ma már média-, kultúr- és technikatörténeti ténysor, hogy megannyiszor, a tv-k hangját levéve, az Ő rádiós közvetítését hallgatva nézték/néztük a meccseket!
"Tizennégy labdarúgó-világbajnokságnak is a kommentátora volt, s bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Ő volt ugyanis a világ leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere, a 2005-ös Magyarország–Argentína barátságos futballmérkőzésnek csaknem napra pontosan hatvan évvel azután lehetett a rádiós szakkommentátora, hogy az 1945-ös magyar–osztrákon (5:2, Puskás, ...) bemutatkozott sportriporterként."
filoszemitabéluska 2018 júl. 26. - 11:55:12 Előzmény Nótárius
Örökké emlékezünk feledhetetlen ordibálására!
Nótárius 2018 júl. 26. - 02:50:35
Eltávozott közülünk az Aranycsapat "12. tagja" is. Őrizze Őt a millióinkkal közös élményű emlékezet!
Nyugodjék békében !
filoszemitabéluska 2018 júl. 25. - 13:12:58
Elnézést kell kérnem a tisztelt Moderátoroktól. Kicsit elírtam a kommentet. Véletlenül azt írtam, hogy "elvitte az ördög az agg besúgót", pedig azt akartam írni, hogy "Ott ül az Atyaistennek jobbja felől".
Valószínűleg a klaviatúra lehetett a hibás ebben a csúnya malőrben. Már ki is dobtam és másikat vettem.
Edmond Dantes 2018 júl. 25. - 09:33:13
1922-2018