Személy

Takáts Eszter

előadó, zene, szereplő

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A pécsi születésű Takáts Eszter egyetemistaként, autodidakta módon adta a fejét dalszerzésre. A pécsi egyetem komolyzenei képzése mellett a Pécsi Kamarakórusban csiszolta hangját.

Az eltelt évek alatt számos formációban adta tanúbizonyságát tehetségének, színpadra termettségének. A 2009-ben megjelent Ha egy nő szeret... című második szólóalbuma már az érett dalszerző alkotásait vonultatja fel. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Európa számos országából érkeznek felkérések, dalai koreográfusokat, festőket, szobrászokat ihletnek meg.

Pályafutása során számos eredményt ért el, melyek közül kiemelkedik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, melyet 2008-ban megnyert. Fellépései közül kimagaslik a 2010 év, melyben Bécsben a Pécs-Beach 2010 rendezvény keretében lépett fel, majd Párizsban két fellépés, a Zene Ünnepén, illetve egy kerületi nyári fesztiválon, végül Isztambulban zárult a kis európai körút, mely a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megvalósult két koncertet jelentette pécsi zenésztársakkal.

Dalai saját szerzemények, Eszter zeneszerző és szövegíró is egyben. Pontosan hét év telt el azóta, hogy megjelentette első albumát, a Rövidtávot (2006), második albumát a Gumizsuzsi zenekarral közösen adta ki (Kaucsuk Szuzie), 2009-ben megjelent harmadik korongja pedig a Ha egy nő szeret... címet viseli. Sanzonos-jazzes-hippis dallamait, előadásmódját hasonlítják Koncz Zsuzsához és Suzanne Vegához is, mégsem lehet igazán besorolni művészetét egy zenei kategóriába sem; ő maga "mezítlábas városi folknak" nevezi. A Petőfi Rádióban sokat játszott slágerének címe a Postás és a Drága idő. 2011-ben jelent meg Keményvaj című EP-je (producer: Müller Péter Sziámi), amit hamarosan a Karcos üdvözlet album követett.
A nemrég megjelent hetedik lemezére Takáts Eszter hét dallal készült, az album címe erre a számra is utal: Hét remény, szeretet. Eszter szövegei arcba és fülbe mászóak, ugyanannyira illenek irodalmi, mint popzenei körökbe, írója előadásában pedig nevetésével gyógyít és tölti fel a hallgatóságot.
A korong Kirschner Péter hangszerelésével, merőben új hangzásban, a Takáts Eszter Beat Band közreműködésével készült. Az együttes igazi csemege azok számára, akik szeretik a régi szuper8-as kor hangulatát keveredve az őszinte és egyenes, letisztult hangzásvilággal. Egy igazi "takátseszteres"!
 • 2019
  Pécsi szál 9.4 színész színész, színész (magyar zenés film, dokumentumfilm, 73 perc, 2019)
 • 2019
  Pécsi szál 9.4 színész (magyar zenés film, dokumentumfilm, 73 perc, 2019)
 • 2015
  Lámpagyújtogatók 3.7 zene zene, szereplő (magyar sci-fi, 107 perc, 2015)
 • 2015
  Lámpagyújtogatók 3.7 szereplő (magyar sci-fi, 107 perc, 2015)

Vélemény:

szavazat: 8/10 2012 dec. 16. - 14:53:27
2012 dec. 16. - 14:53:27
Ha egy nyugis napot akarok, kikapcsolódni, lazítani, akkor csak berakom a Rövidtáv c. albumot.