Személy

Takeshi Kitano

színész, rendező, forgatókönyvíró ...
 
Született: 1947. január 18. (70 éves) (Japán, Tokyo)


Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?
1973-ban lett ismert, amikor egy társával megalakították a The Two Beats Vaudeille-párost. Még mielőtt párosuk a nyolcvanas évek elején felbomlott volna, Kitano, más műfajban is kipróbálta magát: rádiós talk-show-t vezetett, tévéfilmekben játszott és humoros novellákat publikált. Pályáját azóta is termékeny sokszínűség jellemzi, Japán egyik vezető médiaszemélyisége lett. Rendezői debütálása előtt nyugaton Oshima 1983-as, Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence című filmjében alakított szerepe tette ismertté. Számos japán filmben játszott, mielőtt 1989-ben leforgatta első saját filmjét, egy thrillert Az erőszakos zsaru-t. Ezt egy másik thiller, A robbanás követte. 1991-es filmje, a Nyár, csend, tenger fordulatot jelentett pályáján. A lírai hangvételű filmet, amely egy süket szemetesről szól, aki felfedezi a szörfözés örömeit, sokan Robert Bresson munkáihoz hasonlították. Az 1993-as Szonatine elkészítése idején Kitanót már nemzetközi kultusz övezte, mára japán legfontosabb rendezői között tartják számon.

Linkek:
Vélemény:


2012. augusztus 4. 19:24
Nagyszerű figura. A filmjeiből és az arcából mérhetetlen nyugalom árad, annak ellenére, hogy bizony néha vödörszám önti a művért. Gyönyörű, felejthetetlen képeket kaptam a filmjeitől. A Bábok a kedvencem.

2010. április 21. 03:42
Ma este az Örökmozgóban ingyenes japán filmklub. Kitano egyik ritkábban látható filmszerepe! http://www.jfbp.org.hu/news.php?cmd=show&id=232

2009. február 22. 00:29
Csak csatlakozni tudok.
Utánozhatatlan kisugárzás

Összes hozzászólás