Személy

Thomas Hampson

szereplő, színész, előadó
Thomas Hampson amerikai bariton a világ legjelentősebb koncerttermeinek és operaházainak vendégművészeként a legismertebb énekesekkel, karmesterekkel és zenekarokkal dolgozik.

Rendkívül gazdag repertoárral rendelkezik, operaszerepei mellett a dalirodalom - elsősorban Schumann, Mahler és Wolf műveinek - egyik legavatottabb tolámcsolójaként is számon tartja a zenei világ.

2009/10-es szezonban Kurt Masur vezényletével, Lipcsében Mendelssohn Éliás című oratóriumában lépett fel, Verdi Ernani-jában és Csajkovszkij Anyegin-jében a Zürichi Opera, a Traviatá-ban pedig a New York-i Metropolitan közönsége láthatta.

Az elmúlt szezonban a Tosca Scarpiájaként debütált a Zürichi Operában, és emlékezetes alakítást nyújtott a Metropolitan Thais-produkciójában, valamint a Traviata Germontjaként a londoni Covent Garden-ben - a két utóbbi szerepben Renée Fleming oldalán. Fellépett a New York-i Metropolitan évadnyitó estjein, amelyeket élő HD-közvetítésben láthatott a világ közönsége.

Thomas Hampson számos kitüntetés és díj birtokosa; diszkográfiája több mint 150 - köztük egy Grammy-díjas és két Edison-díjas - albumot tartalmaz, eggyel pedig a Grand Prix du Disque-et nyerte el.

Hozzászólások