Személy

Udvaros Béla

rendező, író
Született: 1925. január 10. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2020. május 14. (Magyarország, Budapest)

Hozzászólások

Johann 2012 ápr. 02. - 16:24:56
Csodálom, hogy Udvaros Bélának nincsen még fóruma! Kiváló rendezõnek tartom, az egyik legkiválóbbnak. Éppen ezért ezt a méltatlan helyzetet azonnal orvosolnom kellett.
Legutóbb egyébként éppen egy olyan rendezését láttam, ami innen, a port.hu-ról sajnos teljességgel hiányzik (Márai temploma - vallomások a Füves könyvbõl)... Igazán lélekemelõ volt, remélem, elõbb-utóbb felkerül ide is. Mivel éppen a magyar kultúra napján láttam, abban a szerencsében lehetett részem, hogy az elõadás után egy kötetlen beszélgetést is hallhattam Udvaros Bélával és a színészekkel. Mi több, még Márai Sándor egyik rokona (talán unokahúga) is jelen volt, és szintén hozzászólt. Ezáltal egészen kivételes pillanatokban lehetett része a nagyérdemûnek, szinte érezni lehetett, ahogyan megidézõdött XX. századi irodalmunk egyik óriása. Köszönet érte az alkotóknak és est létrehozóinak! (Akkor a Klebelsberg Kultúrkúria adott otthont ennek a kivételes színpadi mûnek.)
Szintén érdekfeszítõ volt, amikor Udvaros Béla rendezõi hitvallásáról beszélt; elmondta, hogy az õ felfogásában a rendezõ "karmester", és nem "zeneszerzõ", munkája arra korlátozódik, hogy a megkomponált mû minél teljesebb valójában születhessen meg estérõl estére a színpadon. Nincs joga átírni a szerzõ darabját, átértelmezni karaktereit, más neve alatt valójában saját gondolatait eladni... Fájó volt hallani, hogy saját magát - ilyen szempontból - "utolsó mohikánnak" titulálta. Azóta arra a következtetésre jutottam, hogy ebben az egyben talán tévedett. Pozsgai Zsolték ugyanis most az Új Színházban alighanem éppen ezt a hagyományos (szerzõ- és színész-centrikus) színház-felfogást valósítják meg. Szerencsére.