Személy

Varnus Xavér

előadó, szereplő, műsorvezető
Született: 1964. április 29. (56 éves) (Magyarország, Budapest)

Iskoláit szűkebb szülőhelyén, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét). Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. A kilencvenes években négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.


1977 óta koncertezik. Koncertjei hatalmas tömegeket vonzanak, bárhol lép is fel a világban. Budapesti zsinagóga-hangversenyei legendásak: alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, de ugyanúgy telt-házasak párizsi és angliai koncertjei is. 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, hanglemeztörténelmet csinált: egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett. Két fia van: a Torontóban született és ott élő Daniel, valamint az angliai Nicholas. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa (2004); Kőbánya díszpolgára. A 2005-ös A Nagy Könyv szavazás műsorának egyik meghívott vendége volt.

Hozzászólások

10/10
Nótárius 2019 máj. 06. - 08:52:50 10/10
Tegnap, már a kezdés előtt egy órával utca-hosszat húzódott a sor, a hideg-szeles-esős időben, Kőbányán a Szent László templom mellett. Azután odabent, a bensőséges hangulatot árasztóan "csak" gyertyákkal megvilágított templomban, Varnus Xavér a tőle már megszokott közérthetően informatív és érdekes felvezetői után: Vivaldi, Freddie Mercury és Bach egy-egy közkedvelt művét remekelte; végül az Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdal improvizációjának csendbe csituló hangjaival köszönt el a felemelő élménytől megilletődött hallgatóságától.
1/10
chamototx 2013 máj. 08. - 11:16:17 1/10
Tegnap a MÜPA-ban volt "szerencsém" végighallgatni az X+1/2X fantázianevû elõadást.
Finoman szólva borzalmas volt. Tökéletes példáját láttuk a marketing utóhatásának, amikor egy embert (jelen esetben kettõt) agyonajnároznak a médiában, baromi jó reklámot és arculatot építenek nekik, és erre építve egy szar, sekélyes, házibuli jellegû koncertet adnak, ami csak azért nem élvezhetõ, mert rajtuk kívül nem ivott senki abból a 8 üveg borból, ami a bulin elfogyott.
Alap helyzetben az orgona nem zenekari hangszer. Pláne nem hegedûvel, nagybõgõvel és jazz-dob szettel. Az elejétõl a végéig elnyomta a többi hangszert.
Másik rész, tudom, hogy a MÜPÁ-nak szar az orgonája, de azért ennyiszer nem kellett volna összeragadni a billentyûknek.
Három. Ha Lajkó Félix fele annyi energiát fektetne a zenélésbe, mint amennyit a pofavágásba, akkor egész kellemes hangzást hozhatna ki abból a hegedûbõl.
Barcza a bõgõvel zseniális volt, kár, hogy keveset lehetett hallani.
A dobos srác is jó volt egyébként, csak baromira nem illett a felállásba.
Mint ahogy VX is elmondta, a társaság 3 azaz három napja volt együtt. Úgy gondolom, hogy egy olyan koncertre, ahova a kiváló marketingnek köszönhetõen már márciusban elfogytak a jegyek, lehet, hogy nem három nappal az elõadás elõtt kellene összeállni a bandának.
Összesítésben a tegnapi koncert egy fos volt. Ami azért is bánt, mert VX-tõl és LF-tõl is több lemezem van, amiket viszont nagyon szeretek.
kessy6 2011 ápr. 06. - 16:36:24
Zseniális volt tegnap!!!
4 óra!!...életemben nem voltam még ilyen hosszú koncerten,de megérte....
moffancs 2009 márc. 16. - 13:27:10
Ritkán van lehetõségem orgonajátékot hallgatni élõben és az összvissz kb 15 perc volt (a többi info + zenakar), amit viszont keveseltem, mert hatalmas élmény a Mupában Varnus Xavér játékát hallgatni. Tehát csak az arányokkal volt problémám. Nagyon is jó volt a sztorizgatós rész csak nekem sok, ha 70%ban az.
fresia 2009 márc. 16. - 09:05:31
moffancs 2009 márc. 16. - 00:21:34
A február 24-i mupás Mindörökké Bach címû elõadáson voltam. Bár kicsit másra számítottam, kevesebb információra és több zenei élményre, de nagyon jó volt!!! Nagy taps Varnus Xavérnak!
http://www.youtube.com/watch?v=EleQhHSIP9k
10/10
mimihopps 2008 jún. 27. - 08:35:54 10/10
A mai napon, vagyis 2008. júni 27.-én a Mûvészetek Palotájában.
Kezdés: 19:30kor!
"Bachtól Hair-ig" címû elõadással!:)
Várom már nagyon!:)
Fauve 2008 jún. 26. - 13:09:36
Varnus Xaver, orgonamûvész, a „Bachtól a Csillagok háborújáig” címû hangversenyével zárja a három napos Szent László Napok rendezvényt, a gyönyörû, mûemlék Szent László templomban.
A koncert ideje: 2008. június 29. vasárnap, 20.30, helyszín: Szent László Templom, Budapest X. kerület, Szent László tér.
A koncertre korlátozott számban kaphatók még jegyek a DOB UTCA - KÁROLY KÖRÚT sarkán található ALEXANDRA KÖNYVÁRUHÁZBAN, valamint a KÖSZI-ben (X. kerület, Elõd u. 1.).
Jegyár: 3800 HUF

http://www.cityweekend.hu/budapest/events/?page=3