Személy

Vittorio de Sica

színész, rendező, forgatókönyvíró
Született: 1901. július 7. (Olaszország, Sora)
Meghalt: 1974. november 13. (Franciaország, Neuilly-sur-Seine)

1901-ben született, pályáját színészként kezdte, olyan alkotásokban szerepelt, mint A bolondok kompániája, a Két boldog szív, A bűnös nő vagy az Egymilliót adok. A rendezői pályára egy filmes bukás sodorta, első önálló filmjei a negyvenes évek elején jelentek meg. De Sica olyan neorealista filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a Fiúk a rács mögött (ezt a filmet tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták), a Biciklitolvajok, a Csoda Milánóban és A sorompók lezárulnak.


Színészként eközben továbbra is aktív maradt, játszott Gina Lollobrigidával és Sophia Lorennel is, egyik legemlékezetesebb alakítása Roberto Rossellini Rovare tábornokának főszerepe volt. A hatvanas években olyan filmek következtek, mint az Egy asszony meg a lánya, az Altona foglyai, a Tegnap, ma, holnap, az Egy új világ, A nő hétszer és a Napraforgó. De Sica a hetvenes években is rendezett, 1974-ban halt meg tüdőrákban. Rómában temették el.

  • 2021. május 22.: A legjobb bringás filmek Május 21-én volt a „bringázz a munkába!”-nap, azelőtt pedig Valter Attila...

Hozzászólások

10/10
breeder 2014 júl. 02. - 16:55:30 10/10
Vittori De Sica-nak számolatlanul sok filmje volt! Én viszont idáig csak kettõt láttam!
A Biciklitolvajokat és A sorompók lezárulnak címût. Két nagyszerû társadalomkritikus dráma, és mindkettõbõl sokat lehet okulni, de olyan nyomasztó, sötét képet festenek a régi idõkrõl, hogy nem vágyakozik rá az ember, hogy egyhamar újra megnézze õket. Ezzel együtt alapmûvek. Régi dráma filmek rajongóinak pedig fokozottan ajánlott megtekintésre! :)