Személy

Wolfgang Petersen

rendező, producer, forgatókönyvíró ...
 
Született: 1941. március 14. (76 éves) (Németország)


Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?
Nemzetközi ismertséget hozott számára az 1977-ben készített A következmény (The Consequence) című filmdráma. A következő évben a Párizsi Filmfesztiválon már mint a legjobb rendezőt jutalmazzák a Fekete és fehér, mint az éjszaka és a nappal (Black and White Like Day and Night).
Az 1982-es A tengeralattjáró kapcsán Petersen személyében az akadémia először jelölte a legjobb rendező kategóriában egy német nyelvű film alkotóját. A film egyébként összesen hat Oscar-jelölést kapott, és abban az időben a legnagyobb nézettségű európai film lett az Egyesült Államokban.
A tengeralattjáró után megírta és megrendezte a Végtelen történet (The Neverending Story) című fantasy-filmet, majd a futurisztikus Kedves ellenségem (Enemy Mine) következett, Louis Gossett, Jr. és Dennis Quaid főszereplésével. Petersen közben véglegesen letelepedett az Egyesült Államokban. Rendező-írója az Összetörve (Shattered) című thrillernek, melyben Tom Berenger, Bob Hoskins és Greta Scacchi szerepelt.
1993-ban Petersen rendezte a Célkeresztben (In the Line of Fire) című izgalmas thrillert, Clint Eastwood, John Malkovich és Rene Russo főszereplésével. A film három Oscar-jelölést kapott. Rendezője és producere volt Az elnök különgépe (Air Force One) című kasszasikernek, mely Harrison Ford, Gary Oldman és Glenn Close főszereplésével készült. Korábban a Warner Bros számára forgatta a Vírus (Outbreak című sikert, Dustin Hoffmannal, Rene Russóval és Morgan Freemannel a főszerepekben, miközben elkészítette A tengeralattjáró (Das Boot) című nagysikerű háborús filmjének rendezői változatát. Ez utóbbiért egyébként a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró kategóriában is Oscarra jelölték.

Linkek:Vélemény:2008. április 5. 19:40
Sajnos a port.hu megfeledkezett Petersen talán legjobb filmjéről. Címe: Szilánkok (Shattered). 1991-ben készült.

Összes hozzászólás