Személy

Yves Montand

színész, szereplő
Született: 1921. október 13. (Monsummano Terme, Toszkána, Olaszország)
Meghalt: 1991. november 9. (Senlis, Oise, Picardie, Franciaország)

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

  Ivo Livi-ként született 1921-ben.


  Vélemény:


  2011. január 16. 20:04
  Nagyon szerettem színészként. Azt viszont nem árt tudni, Sztálin miként nevezte a nyugat-európai kommunistákat: hasznos idiótáknak. A legtöbb ilyen "kommunista" két napig sem lett volna szabadlábon az ígéret földjén a nagy Szovjetunióban.

  2011. január 16. 19:50
  Nem tudom, milyen kategóriába soroljam magam (mármint az "idősebbek" vagy a "fiatalabbak" közé), de Yves Montand számomra legalább annyira színész, mint énekes! A világ legszebb vidékén, Toszkánában született, de nemsokkal születése után, lévén nemcsak ő, hanem édesapja is elkötelezett baloldali érzelmű volt, szülei emigráltak Franciaországba.

  2011. január 16. 19:28
  Hát akkor lássuk, talán érdemes pár dologgal kiegészíteni az adatlapot. Montand az idősebbek körében talán ismertebb sanzonénekesként, mint színészként (a fiatalok körében meg esetleg sehogyan sem, tisztelet a kivételnek). A 40-es évek közepétől énekelt, maga Piaf is támogatta őt. Több földrészen is sikerrel koncertezett, népszerű előadóművész volt. Szintén a 40-es évek közepén kezdett filmezni, 1951-ben pedig jött a talán legnagyobb sikere a vásznon, A félelem bére. Ezt követően a 80-as évek végéig szinte megszakítás nélkül filmezett is, s rengeteg produkció köthető a nevéhez. Híres volt baloldali érzelmeiről és emberjogi tevékenységéről. Első felesége Simone Signoret színésznő volt, akivel a nő haláláig együtt élt, egymás mellé is vannak temetve.

  Összes hozzászólás