Személy

Zdenek Miler

rendező, forgatókönyvíró, képzőművész
Született: 1921. február 21. (Csehország, Kladno)
Meghalt: 2011. november 30. (Csehország, Nova Ves pod Pleso)
Zdeněk Miler cseh animációs filmrendező és képzőművész. Szakmai pályafutása még a háború alatt a zlíni filmstúdióban indult, 1945-től pedig Prágában, Jiří Trnka stúdiójában folytatta munkáját. Hazájában és külföldön egyaránt a Kisvakond sorozat tette híressé, amely mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Napjainkig több mint ötven epizód készült belőle, A sorozat érdekessége, hogy a filmben nem beszélnek, Kisvakond és barátai csak különböző indulatszavakat és hangokat használnak, amelyekhez a rendező a kislányairől, Kateřináról és Barboráról készített hangfelvételetet használta fel.

Hozzászólások

kata3 2011 dec. 06. - 20:44:03
Kilencven éves korában szerdán elhunyt Zdenek Miler cseh rajzfilmkészítõ és rendezõ, a világhírnévre szert tett csehszlovák rajzfilmfigura, a Kisvakond atyja. A Kisvakond kalandjain Magyarországon is generációk nõttek fel, így most mi is gyászoljuk megalkotóját.

Zdenek Miler szinte egész életét a Kisvakond történeteinek szentelte – hetven rajzfilmjébõl mintegy hatvannak a hõse a Kisvakond. Miler könyvillusztrátorként is ismert, sajátos rajzai több mint negyven gyerekkönyvben találhatók meg. Az általa illusztrált könyvekbõl együttesen több mint ötmillió példányt adtak el.A Kisvakond plüssfigurája az idén kéthetes ûrutazást is tett. Az amerikai Endeavour fedélzetén Andrew Feustel vitte magával, akinek anyósa a dél-morvaországi Znojmo város szülötte. Krtek – ez a Kisvakond eredeti cseh neve – Feustel csekély személyes poggyászának része volt.

A 90 esztendõs Miler elsõ kisvakondos rajzfilmjét akkor készítette, amikor azt a feladatot kapta, hogy mutassa meg a gyerekeknek, hogyan készül a ruha.Az alkotó megpróbált kitalálni egy olyan állatfigurát, amelyet még nem “lõttek le” a Disney animátorai. A mezõn sétálva épp ezen törte a fejét, amikor egy vakondtúrásba botlott. Így született meg A Kisvakond nadrágja címû rajzfilm, amely 1957-ben elnyerte a velencei Ezüst Oroszlán-díjat.A Kisvakond-sorozat utolsó része 2002-ben készült el, és 2004 óta új könyvet sem adtak ki róla.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök 2006-ban magas állami kitüntetést adományozott életmûvéért Zdenek Milernek.