Színház

Almaszósz

zenés mesejáték, magyar, 2013., 4 - 8 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Huszonegyedik századi mese az almák és emberek örök barátságáról. Az alma az emberiség legősibb gyümölcse, a "tiltott", mégis vágyott gyümölcs, mely fenséges egyszerűségével, nemeslelkűségével szeretetre tanít, unokát és nagyszülőt egymás karjaiba terel, kibékíti a testvéreket, ősi tudását belédoltva megtanít látni és hallani azt a természeti csodát, ami karnyújtásnyira van tőled. Más nem is kell a csodához, csak guggolj le, less be a fűszálak, bokrok közé vagy mássz fel az almafára és füleld, hogyan méh-chetelnek az ágakon függő gyümölcsök.
Mimi és Titi, a két elkényeztetett high-tech gyerek vakációra érkezik a nagyszülők vidéki almáskertjébe. Nagyvárosi "szörnyetegek" ők, akik saját levükben fortyognak, amiért szüleik erre a "ciki" helyre száműzték őket a laptopjuk mellől. Még nem is sejtik, hogy épp egy óriási (alma)udvari botrány kellős közepébe csöppentek, hisz az almáriumból valaki bizony elrabolta Idared királykisasszonyt! Mimit és Titit beszippantja a kert és az almák titkos-bűvös világa. Vajon sikerül-e a különös csapatnak Gyümimanó vezetésével megmenteni a csodaszép almakirálylányt?
Böszörményi Gyula nagy mágus, egyaránt átváltoztat gyereket és felnőttet. A végén már te magad sem tudod, mi a valóság: vajon te álmodod az almát, vagy ő álmodik téged? Mindehhez a valódi bűverőt, vagyis a varázslatos dallamokat Buda Gábor és az Alma Együttes bájolja a fülünkbe. Almákról, gyerekekről, szeretetről és barátságról szóló dalaik, melyeknek egyszer kacagtató, máskor elgondolkodtató szövegeit Kiss-Péterffy Márta írta, minden nézőt, kicsit és nagyot egyaránt az Örök Almáskertbe repít, hol a mosoly és bölcsesség egy ágról csüng, s neked csak értük kell nyúlni.

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. november 9., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Öröklét (Nagyi)
Tudás (Papi)
II. Golden Delicious almakirály
Jó Rubinola (Hófehérke mérgezett almájának jóságos fele)
Rossz Rubinola (Hófehérke mérgezett almájának gonosz fele)
Hernyó (a hernyók leghernyóbbika, a királylányrabló)
Gravenstein (Tell Vilmos elfeledett átlőtt almája)
Goldenir (Párisz herceg hírneves arany almája)
Alsó- és Felsőági Ágbogas Gyümimanó (gyümölcstündér)
Gránátalma vezérőrnagy
Jonathán herceg (a Túlafolyón Almáskertből)
Burgonya őrmester
Nemes Szercsika nemes alma
Nemes Sóvári nemes alma
Arany Ranett nemes alma
Idared királykisasszony (akit elrabolnak)
London Pepin
Titi (akit katicabogárrá változtatnak)
Mimi (akit hangyává változtatnak)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
z_bogar 2014 nov. 15. - 21:52:30 10/10
Szerintem remek darab, gyereknek (6 év felett), felnõttnek egyaránt. Érdemes megnézni.