Színház

Az elvarázsolt disznó

meseopera, magyar, 2011., 10 - 99 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az elvarázsolt disznóval még nagyobb fába vágta a Halastó a fejszéjét. A darab jóval hosszabb, több a szójelenet, nehezebbek a szerepek, nehezebbek a zenekari tételek is. De, ahogy a Cupido és a Halál esetében a szervezés a fordítástól kezdve, az áthangszerelésen át, a jelmezek és díszletek elkészítéséig mindent a kórus tagok valósítanak meg.

Flóra, a király legkisebb lánya azt olvassa ki a Sors Könyvéből, hogy egy disznó lesz a férje. A jóslat egykettőre be is teljesedik. Kiderül viszont, hogy az illető Disznó egy király, akit egy gonosz boszorkány elátkozott, mert Disznó nem akarta az ő lányát feleségül venni. A Nyanya hamar fel is bukkan. Egy bűvös cérnaszál segítségével lépre csalja Flórát, és magával hurcolja Disznót. Flórának pedig azt mondja, hogy soha többet nem fogja látni a férjét. "Hacsak három pár vascipőt el nem hordasz, míg égen-földön utána kutatsz." Flóra tehát felveszi az első pár vascipőt, és elindul megkeresni a férjét....

Jonathan Dove kortárs meseoperája (librettó: Alasdair Middleton) egy román népmese motívumaira épül: a sors könyvébe engedély nélkül betekintő királylány megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum beteljesülni látszik: kezdetét veszi a házasélet, és különböző varázslások árán sem sikerül feloldani a disznóbőrbe bújt hercegi férjre mért átkot. A gonosz cselszövések ellenére végül a szerelem és a bizalom győzedelmeskedik.

A(z) Halastó Kulturális Egyesület előadása

Stáblista:

Hozzászólások

sajtmartas 2011 júl. 08. - 09:30:55
Eladó 2 felnõtt jegy a mai (2011. július 8.) elõadásra.
Jegyek a helyszínen átvehetõek.
S. Márta
20/8289902
8/10
FElepHánt 2011 jún. 25. - 18:59:00 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

AZ ELVARÁZSOLT DISZNÓ Göttinger Pál Halastó Kórus
Nem messze a magyar Bauhaus minta-házaitól árválkodik Molnár Farkas félbemaradt "Magyar Szentföld" temploma. Ha felépült volna, a harmincas évek vasbeton-építészetének unikális kuriózuma lenne, így oszlopos félkörívében kortárs meseoperát láthatunk. A legendás Cupido és a halál után a Halastó Kórus nagyobb fába vágta fejszéjét. Jonathan Dove operájában nincsen próza, a zenei anyag áthangszerelhetõ, de az énekszólamok nehézségei elkerülhetetlenek. A kiváló kórusban nem minden szerephez található megfelelõ énekes, de a rendezés ötletessége és a mozgalmas látvány elfedi a kisszámú hiányt.
A férjszerzést hadászatilag megoldó Hildebrand király, Nényei Pál grandiózus alakításában erõteljesen indítja a darabot, bábokkal duplikált lányai közül Szebeni Gabriella lágy tónusával, Pribay Veronika vehemens játékkal, marathoni útjának stációit vascipõben araszoló Vásárhelyi Zsóka állóképes muzikalitásával tûnik ki. A humoros fordulatok az állati võlegény, a disznófejû Rácz Lõrinc drabális bejövetelével komorulnak el, de az esküvõ illusztris vendégserege, a kezükben tartott képekrõl felismerhetõ politikusok, hírességek, celebek ujjongó kórussal éltetik a három királyi párt.
A kórustagokból álló zenekar, Tóth Árpád vezetésével biztos zenei alapot jelent, a billentyûsök: Hajdú Melinda és Hám Bernadette, Juhász Éva/koboz/, Gózon Éva/ütögardon/, a csellószólista Pribay Valéria és az összes ütõhangszereken a vendég Tömösközi László , de mindegyik, közben énekkari feladatait is teljesítõ szereplõ a maximális teljesítménnyel járul a sikerhez. Hatalmas báb-alteregójával erõsítve Joós Andrea Nyanya-királynõje lép a színre és az animális võlegény elrablásával megteremti a várva várt konfliktust. A férfiak háttal álló sorfala függönyként zárja a felvonást, irány a bukolikus büfé, ahol vajaskenyér, palacsinta és Elvarázsolt Disznós bögrékben szódás málnaszörp vár.
Göttinger Pál, mint narrátor huncut koboldként köti össze a jeleneteket, titkokat sejtet, megelõlegezi és magyarázza a történéseket, rendezõként pedig jó tempóban mozgatja a nagylétszámú szereplõgárdát, sárkánykígyókkal szelet vet, felhõkbe röpít és a vadludak röppályáját is meghatározza. Nemcsak a sürgölõdõ szolgahadnak van hisztérikus koreográfiája, de a Nyanya-bábú gesztusai is boszorkányosak.
A férjét keresõ legkisebb lány az Északi Szél házába téved, Mitruly Enikõ és Turchányi Márton veszekedõ kettõsének komikuma, majd Juhász Orsolya és Sztojanov Georgi mondén rocker-párosa az elõadás csúcsait jelenti. A Hold imbolyogva lebeg Madaras Sándor, Meszerics András, Murányi Norbert és Novák István lírai kvartettjének sejtelmes hangjaira, utat mutatva a Tejút kastélya felé. A túlmozgásos boszorkány-lány Emerencia: Polonyi
Artemisz, energikussága ellenére alulmarad a kitartó szerelemmel szemben, a szõrös kan herceggé változik, de a mese bûbájos varázsa tovább vibrál a befejezõ kórusban. melyet a már jól ismert, tizenkét tagú gitár-együttes hetvenkét húron kísér.