Színház

ELMARAD! - ICTUSCORDIS: Dialogue

táncelőadás, 40 perc, 2020., 14 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az  ICTUSCORDIS: Dialogue az előadók szívverésén alapuló audiovizuális táncperformansz. A kutatás két ember szívverésének  ritmikus egybeesésén és szinkronizációján alapul. A zenész egy speciálisan tervezett, magas érzékenységű mikrofont használ, amely modulációs effektekhez kapcsolva a szívverés hangját manipulálva elektronikus zenévé alakítja azt át. A táncos teste szívritmus-szenzorhoz kötve kontrollálja és hozza létre az előadás vizuális képeit.

Az ICTUSCORDIS egy audiovizuális performansz-sorozat, amelynek fő vizsgálati tárgya az emberi szív. A sorozatban Januš Aleš Luznar szakértők csoportjával együttműködve kutatja a művészet és technológia keresztmetszeteit, a kulturális kifejezés pszichikai és pszichológiai aspektusai közötti kapcsolatokat. Az emberi szív ebben a sorozatban messze túlmutat a szívből jövő előadás metaforikus jelentésén: egy sokkal inkább aktuális, élő, fizikai, zenei és
vizuális hangszer. A művész kidolgozta a Biofeedback metódus applikációját, ami feedback loop-okat közvetít a test és a lelek, az érzések és az érzekszervek között. A sorozat elősegíti a hallás és a megfigyelés által vezérelt tudatosság ébredését. Megtalálni önmagunkat a másik szívverésében azt jelenti, hogy felismerjük a kapcsolódást minden között és mindenben. 
Januš Aleš Luznar egy speciálisan tervezett, magas érzékenységű mikrofont használ, amely egy mixerhez és modulációs effektekhez kapcsolva, a hangját manipulálva ritmikus és harmonikus elektronikus zenévé alakítja azt át. A táncos, Cserepes Gyula teste szívritmus- szenzorhoz kötve kontrollálja és hozza létre az előadás vizuális képeit. 
Az előadás hangi anyaga hatással van és reagál a zenész szívritmusára, a hang-manipuláció és a táncos szívverése által előidézett vizuális tartalomra. 
Az alkotók azt vizsgálják, hogy miként hat ki egymásra a jelenlét és a zenei előadó atmoszférája vagy a táncos mozdulatai, valamint mi az a nyelv, amin a szívük kapcsolatba tud lépni egymással. Kutatják, keresik a tér szinkronicitás és harmónia terét.

Az alkotók:

Januš Aleš Luznar újmédia művész, művészi gyakorlatok kutatója, zeneszerző, producer és
DJ, munkáiban újabban az emberi szívet, mint a benső, művészi kifejezés hangszerét
vizsgálja.

Cserepes Gyula kortárstánc koreográfus és előadóművész, pedagógus. Alkotói munkájának
kiindulópontja a ritmus, mint univerzális nyelv, így ötvözve saját nép- és kortárstáncos hátterét,
hogy ezeken az alapokon elindulva innovatív darabokat hozzon létre, melyek a táncnak az
esszenciáját, az ember életében betöltött alapvető szerepét kutatják 

Szereposztás/stáb: 
Koncepció, hang, vizualizációk és produkció: Januš Aleš Luznar
Koreográfia, tánc: Cserepes Gyula
Fényterv: Zoran Grabarac
Technikai közreműködők: Lovrenc Košenina & Gregor Krpič
Pszichológus konzulens: Dr. Vid Vanja Vodušek
Produkciós vezető: Alja Bulič
Produkciós partner: Kud Center 21 / Hupa Brajdič
Koprodukciós partner: Atelier 21220

Bemutató időpontja:

2020. március 20.,

Hozzászólások