Színház

Pinokkió

gyerekbábthriller, magyar, 2012., 8 - 99 éves kor között

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Carlo Collodi 1881-ben teremtette meg Pinokkió alakját, és azóta a róla szóló mese a legnépszerűbb, legszórakoztatóbb történetek sorába tartozik. Nem véletlen, hogy az egyik legtöbbet feldolgozott, filmen, színházban, rajzfilmen prózában és dalban is felbukkanó figura, az alapvetően jószívű, de kissé gyenge jellemű, hazudós fabáb, Pinokkió.

Ezt a történetet gondolta tovább Alekszej Tolsztoj orosz író 1936-ban - meseregénye Aranykulcsocska címen jelent meg.

Vannak rajongói Collodi meséjének, mások Tolsztoj verziójára esküsznek, mi saját változatot hoztunk létre, noha Parti Nagy Lajos szellemes és fordulatos átirata szerint, a kerettörténet megegyezik a korábbi változatok történetével. Itt is egy kíváncsi és meggondolatlan fabábú gyanútlanságával élnek vissza rosszindulatú állatok és emberek, és itt is különböző kalandok során ébred rá, hogy mindaz, amit otthonával együtt eldobott magától, milyen drága a számára valójában. A történet keretei tehát hasonlóak, de a keretek között új kalandok, kihívások és barátok várnak Pinokkióra.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 19., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Pinok Karcsi, vagy Repedtorr (Pinokkió apukája)
Hataraszi Barabás (bábszínház-igazgató)
Tücsök (illemtanár)
Dr. Kand Aloyz
Rókay Móric
Malvina (bábprimadonna)
Pierró (szomorúbohóc és trubadúr, Fogadós)
Kanóc Rómeó (utcagyerek)
Arlekínó (bohócfelügyelő)
Susara (szomszéd)
Csajkovszkij (a hattyú)
Kikiáltó
Artemon (Malvina hű ebe)
Papagáj
Fogadós
Zsandár (Csendőrkapitány)
Csendőrbulldogok (zsandárok)

Hozzászólások

10/10
CinkaPanna 2013 febr. 17. - 11:37:07 10/10
nekem tetszett tegnap délután :)Valóban érezni valami feszültséget a színészeken,de én ezt annak tudom be,hogy a Katonában ez az elsõ gyerekdarab,nincsenek hozzászokva a gyerekközönséghez.
Tényleg amolyan köztes darab,poénok nagy többsége a felnõtteknek szól,akik meg kukán bámulnak,most akkor nem tudom mi van,nem értik vagy nem figyeltek???
Keresztes Tamás zseniális Pinokkió és Haumann Péter is nagyszerû Pinok Karcsi,õket nagyon imádtam!Tulajdonképpen mindenki nagyon odatette magát,díszletek is szépek,zenék nem nagyon fülbemászók ugyan,de végülis az is rendben van.
Hogy nem annyira átütõ siker az talán ennek a köztességnek tudható be,hogy gyereknek nem eléggé gyerek és felnõttnek meg nem eléggé felnõtt darab.A Katona iránti rajongásunk átsegít ezeken az "apróságokon" :)
1/10
petruska. 2013 jan. 20. - 19:52:30 1/10
Katasztrófának találom, a gyerekek nem értenek benne rengeteg "poént" a felnõttek meg nem nevetnek rajta. A dalok kifejezetten borzalmasak, nem egy tipikus olyan darab aminek a betétdalai utána az ember füleiben csengenek. A díszlet, és a karakterek jól megvoltak csinálva, ötletek kifejezetten jók, csak a kivitelezéssel van néminemû probléma.
fc.kenyér 2013 jan. 20. - 13:30:17 Előzmény blindemouse
A második felvonás teljesen tartalmatlanná, súlytalanná sikeredett. Még a gyerekek se nevettek a gagyi poénokon. Sajnáltam, mert a színészeken, díszleten egyáltalán nem múlt a dolog. Ja, és a dalok! Inkább gajdolásnak mondanám... ):
blindemouse 2013 jan. 01. - 09:51:31
Pazar elõadás, de elfogultak vagyunk a katonával, bármit csinálnak imádjuk, ezt is imádtuk. Gyerekekkel néztük akik végig nevették az elõadást, felnõtteknek sok a kihallatszó napi kor-kör-kórkép, így mi nem annyira, de sajnos igaz volt a kiszólás: színházat minden hülye tud ma csinálni, azt pedig hogy ki ült a nézõtéren úgysem áruljuk el, tessék elmenni megnézni az elõadást!
KT pedig Woyzeck után mint Pinokkió ... fantasztikusak, 10/10.
Hajrá Katona!