Színház

Szamár a torony tetején

mesejáték, magyar, 2012., 6 - 99 éves kor között

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Merre induljon el Boldizsár, a nyughatatlan? Vajon megtalálja-e a holdat, ahol régen látott anyja lakik? Legalább is a Nagypapa, aki éjjel-nappal a tetőn ücsörög, ezt állítja. Csakhogy idegen városokon keresztül vezet oda az út. Előbb a veszedelmes szalmaboglya, azután egy tátott szájú kút, elveszejtő láp közepén sok-sok lidérc lakik, folyó felett hídpénzt szednek, mögötte a nagyváros! A hold bizony a város tornyán fészkel, mint egy fényes nagy madár, onnan indul útra, fel a magas égbe, s a magasból ki tudja... vissza a hajnalba. De addig még sok-sok veszély leselkedik Boldizsárra és hűséges bölcs szamarára, Zebulondra!

A(z) Stúdió "K" Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. február 25., Stúdió "K" Színház

Stáblista:

Szereplők

Boldizsár (a nyughatatlan)
Zebulond (a szamár)
Hold (a távoli)
Hegedűs a háztetőn
Műlovarnő
Félfülű nyúl
Vámos a hídon
Rendőr a nagyvárosban
Városi lámpa

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2012 ápr. 06. - 14:27:11 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

SZAMÁR A TORONY TETEJÉN Fodor Tamás Stúdió K
A háztetõn természetesen Chagall hegedûse húzza Spilák Lajos égi vonójával, de Lovas Dániel nyughatatlan Boldizsárja, édesanyját keresve, földi kalandokra indul fehér szamarával. Zalán Tibor sokadik mesedarabjában is tud nóvumot nyújtani, a vityebszki háttér elõtt õsi regék archetípusai jelennek meg mai környezetben.
A Városi lámpa duruzsló hangon igazít útba, Sütõ András Miklós Rendõre mintha egy Andersen-mesébõl lépne elõ, ám a lápvidéken pajkos lidércek csábítanak. Németh Ilona emberbábjai mókásan kedvesek, de kedvenceink a pompásan karakterizált állattársak. A Félfülû Nyúl Nyakó Júlia magyar hangján fontoskodik, a Kakas harsányan kukorékol, a gülüszemû Béka harcsaszája Homonnai Katalin jóságos orgánumán tátog.
Zebulond, a FeHér Szamár címszereplõhöz méltó mozgáskultúrával tûnik ki, nemcsak figurája, animálása, de filozofikus megszólaltatása is remek! Nagypál Gábor játéka a természeti lények életmentõ racionalitását tükrözi, Fodor Tamás rendezése az Eiffel csúcsára vezérli az összeforrott együttest.
A fantasztikus bábokkal, nem könnyû versengeni, egy élõ színész azonban, Bûvész létére is megmenti a teátrumi dolgozók becsületét: többszöri konferálásával Spilák Lajos bûbájosan jeleníti meg a cirkuszigazgatói konfliktusokat. A hídon itt is át kell menni, az út végén a fiú ott lógázza lábait a rézserpenyõ Holdban, a megtalált Anya ölelésében.
Mi meg, a varázslatos Szamárral együtt, vágyakozva bámulunk fölfelé, ahonnan simogató gordonka-hangja szól, ahonnan Homonnai Katalin forrón sugárzó szempárja tekint ránk.