Színház

Szemenszedett mese

színmű, magyar, 2015., 3 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Grimm testvérek e kevésbé ismert meséje egy fordított világban játszódik: egy országban, ahol mindenkinek egy, három vagy öt szeme van. Egy országban, ahol a két szemmel született Erzsikére ferde szemmel néznek. A különleges, vicces Hamupipőke-történetben a kiközösített, cselédsorban tartott kétszemű kislány jó szíve és bátorsága végül győzedelmeskedik, sőt még a párját is megtalálja. Mi, nézők pedig talán megtanulunk más szemmel nézni azokra, akik nem olyanok, mint mi vagyunk.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2015 máj. 03. - 18:47:26 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

SZEMENSZEDETT MESE---Markó Róbert---III. bábszínész osztály---Ódry

Gimesi Dóra, aki már pompás adaptációival is kitûnt a Kolibri és a Budapest Bábszíbház repertorjában, ragyogó darabjában már az elsõ szavakkal megmosolyogtat. Egyszemû, Háromszemû és jaj! Kétszemû figurái pajkosan csengõ-bongó, ám mindig találóan szellemes rímes verssorokkal parádéznak.
Markó Róbert tárgyilagosan fogja meg a lényeget, a két csúnya nénit nagypöttyös szemes bögrék, a csúfnak gúnyolt devianciát, a páros szemû Erzsikét szívecskés csésze játssza. A trioptriás mostohák polcra másznak, hõsnõnket Pista Kecske pártfogolja. Valentyik Anna tökéletes tudathasadással élteti két gonosz asszonyságát, a basszushangú Begónia, a hiszteroid Agóniával alkotott kettõse magától értetõdõ könnyedségû bravúr. Pájer Alma Virág mesebeli Hamupipõke, ám kislányos létét gyönyörû orgánum ellenpontozza: mint a Radnóti versben, "olyan..., mint az "ú", mélyhangú, messzezengõ és sötét" - (ilyenkor én mosolyból
fényes hurkokat rajzolgatok köréd"). Játéka szívbemarkolóan hiteles, szimpátiánk kivirágzik, mint ama sárga tulipán a dús lakomát kínáló réten. Csiby Gergely három ujjával anyókát, néggyel kecskét formál és még csak mekegnie sem kell. A tárgyjáték folytatódik, a koldust kistányér jelképezi, mely fényesre dörzsölve akár királyfivá is válhat. Állatian jó a tejeszacskó, mint Pisti Kecske, élve és lucsokba halva egyaránt.
Negyven perc az egész, de három felvonásnyit ér, szóba kerül még az éhezõ nép is, amely elvakultsága folytán inkább éhen hal, annyira nem tûri a másságot. Három szemük van, de süketek és vakok. A mesés rímek szelíd csobogása komoly tanulságokat rejt, mégis úgy jövünk ki a 202-es termecskébõl, hogy szét vet a katartikus öröm.
Muszáj még egyszer megnevezni a III-os bábszínész osztály jeles triumvirátusát, Pájer Alma Virág, Valentyik Anna és Csiby Gergely nagyszerû játékkal kelti életre Gimesi Dóra mesedarabját. Markó Róbert, aki már a Sütemények királynõjé-nek eddig elkészült elsõ felvonásával felülírta Pintér Béla õsbemutatóját, ezzel a kiváló munkával is bizonyítja rendezõi
kvalitásait. Találjunk még egy hasonló opuszt, az már egész estés produkció, mert bizony a Szemenszedett Mesé-t addig kellene mûsoron tartani, míg ki nem ürül a SPAR-os zacskó!