Színház

Tudja a manó

bábjáték, 40 perc, 2020., 4 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Van egy manó. Tupakka. Kicsoda?!? Hát Tupakka! Itt lakik Manófalván! Manódombok között kerekezik nap mint nap, hátán az ásója, mosolya az arcán. Amerre jár az árnyékból fény bújik elő, elillan a rosszkedv. Hogy nem ismered? Annyi baj legyen, most Te is vele tarthatsz, megismerheted a barátait, manósziget lakóinak életét. Kicsit olyan, mintha a mi utcánkba kukkantanánk be. Zsuzsika sírdogál, mert az anyukája a szomszéd nénire bízta, Mufurc az aranykezű ezermester mindenkinek segít, de egész nap csak zsörtölődik. Rutoldó viszont, a helyi vagány, bárkit szívesen kinevet, folyton valamilyen rosszban sántikál a lakók nagy bánatára. Hogy aztán hogyan csal Tupakka mindenkinek mosolyt az arcára, és mi változtatja meg a kis közösség életét, kiderül a meséből.

Most már, idők múltával, azt is tudom, hogy arról szólt a mese, hogy a világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos, amivel el kell jutni az Üveghegy elé, s aki az Üveghegy elé akar jutni, annak ismernie kell testvérét, anyját, nagyapját, tudnia kell, hogy az Üveghegy vára mindenki előtt nyitva áll, csak szeretet és tiszta szív kell hozzá." (Lázár Ervin)

Lázár Ervin Manógyár című kötetéből három történetet választottak az alkotók, melyeket Tupakka figurája köt össze. A mese főhőse teljesen hétköznapi életet él, nem hajt végre hősies tetteket, mégis derűje, jókedve beragyogja nemcsak az ő, de a falu sokféle lakójának életét. Lázár Ervint idézve a „szeretet és tiszta szív” által. Az előadás feleleveníti a klasszikus mesélés hagyományait; a színpadon egyetlen bábszínész meséli és eleveníti meg a történetet. Lázár Ervin meséi kiváló alapanyagot nyújtanak családi előadás létrehozásához, hiszen bennük a kisgyerekek számára is érthető legtisztább helyzetkomikumtól a legmélyebb filozófiáig számtalan réteg megjelenik. S mindez magas irodalmi, nyelvi leleménnyel megfogalmazva.

 

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2020. október 30., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások