Színház

1914

előadás, 2014.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az előadás Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hašek Švejk című műveinek közös adaptációja. A többnyelvű előadásban Eszenyi Enikő magyar színésznő mellett szlovák és cseh színészek szerepelnek. A cseh bemutató 2014 áprilisában volt Prágában, 2014 októberében kerül sor a budapesti és pozsonyi bemutatókra. A produkció már most több meghívást kapott nemzetközi fesztiválokra, így Magyarország és a visegrádi országok művészeti együttműködését fogja képviselni Belgrádban, Reimsben, Londonban és Párizsban is.

A Švejk, a derék katona kalandjai a világháborúban című könyv a cseh irodalom ikonikus regénye, amely az emberi butaságon is túlmutató abszurditása révén alkotó módon találkozik Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes művével. Ez a két mű a kortárs színház egyik legjelentősebb alkotójának Robert Wilsonnak a keze alatt különleges látványvilágával, metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázzsá formálódik - amely nemcsak a világháború áldozatainak állít emléket, hanem mostani életünkről is szól, száz évvel a huszadik század történetét meghatározó háború után.

Robert Wilson amerikai színházi rendezőt a hatvanas évek közepe óta az egyetemes vizuális kultúra egyik legmeghatározóbb alkotójának, formálójának tartják; új bemutatói folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában állnak. Wilson rendszeresen öt földrész művészeti életének élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel és színházi alkotóival dolgozik együtt; és nem egy előadása korszakos jelentőségűvé vált a kortárs színházban. A rendező korábban még nem rendezett Magyarországon, és vendégelőadása is csupán egyszer, 1992-ben járt nálunk.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 15., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások

4/10
FElepHánt 2014 okt. 18. - 10:34:01 4/10
Wilson lejárt lemez. Saját manírjai. Kamu. Passzé.