Színház

1918 Őszirózsák - Zuhanó repülés

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az 1918-as esztendő mérföldkő volt a magyar történelemben. Sok minden történt ebben az évben, ami előrevetíti a két évvel későbbi trianoni békediktátumot. Ezek a történelmi események azonban még soha nem kaptak helyet a magyar színpadokon. Ezért az Andrási Attila által írt és rendezett 1918 - Őszirózsák - Zuhanó repülés című előadás szintén mérföldkőnek számít.

A történet egy fegyvergyárban kezdődik. Egyszerű, hétköznapi emberek dolgoznak itt, akik akaratlanul is belekeverednek a történelmi és politikai játszmákba. Innen már nincsen kiút, nincsen visszaút, mert, ha nem azt teszik, amit mondanak, vagy sugallnak nekik, akkor például könnyen állami gondozásba kerülhetnek a gyerekeik stb., mint Erzsébet esetében.

Az előadásban tulajdonképpen három szereplő állandó: a Narrátor, valamint Pogány és Cudar figurája. A Narrátor információkat hoz-visz egyik szereplőtől a másikig, néha rendezi is a dolgokat, ugyanakkor a néző felé is közöl. Pogány és Cudar ördögi figurák, mindenütt jelen vannak, és egyértelműen a rossz oldalt képviselik.

Feltűnnek a színen többé-kevésbé ismert történelmi személyiségek is, mint Boroevic tábornagy, vagy Szurmay Sándor gyalogsági tábornok, magyar királyi honvédelmi miniszter.

Az előadás tehát a hétköznapi ember kis játszmái és a nagypolitika világa között lavírozik, összeköti őket a Narrátor, valamint Pogány és Cudar figurája.

A Magyar Királyság 1918-as szétesése történelmünk egyik legmeghatározóbb eseménye. Lassan már száz év is eltelt azóta a szomorú ősz óta. Más történelmi eseményekről előadások sora született, de ezt a pillanatot színházban még nem elevenítették fel. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház ennek tudatában állítja színre az őszi eseményeket, hiszen nyoma minden magyar ember lelkében ott él, és hatását a mai napig érezteti. Célunk: legfőbb feladatunk felnőni eleink erényeihez. Az előadást eleink emlékére, lelkeink üdvéért hoztuk létre.

A(z) Udvari Kamaraszínház előadása

Bemutató időpontja:

2011. november 10., Udvari Kamaraszínház

Stáblista:

Hozzászólások