Színház

2-1/16 mm

táncelőadás, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

2-1/16 milliméter  ( a homok szemcséjének átmérője)
A nő magánya. A férfi magánya.

A másikhoz - kapcsolódás igazi mélysége a hiányban, a vágyban realizálódik. A társtalanságénál talán még nagyobb az egymásra- rátalálás magánya.

Magányosság férfi és nő között? A 2-1/16 mm a hihetetlen közelség vagy a végemérhetelen távolságok paramétere? Az előadás egy tiszta táncszínházi nyelvre épít.Két fehér bőrfotel kiabál az egyszerűségével a színpadon velünk szemben. Egy fekvő nő és egy férfi a nézőtér előtt lábainknál. Testüket derékszögben vékony fénysáv nyomja a földre, ami keresztül megy rajtuk. Felállnak, lassan homok pereg fekete öltönyükből, az életük, vagy talán a " kizökkent idő". A pergő kvarckristályok némasága óhatatlanul Abe Kóbó Homok asszonya világát idézi bennem. Megjelenik az első mozdulat-szó, a nő lineáris vonalon való kibontakozása és férfi körszerű mozgásbeszéde az egyszerű formarajzra épít, mozgásuk tüzesedik. A táncosok háta mögött a fotelek felé is fényút vezet. A belehuppanó testek "ülős" koreográfiája is beszéd. Némaságba rejtett ordítás. A két fotel, mint két kráter, a táncosok kiugranak majd vissza.
Az uniszónókra épülő s a helyenként széttört gesztusvilág nem a fotelekre épít,- a tárgyak már többek,mint tárgyak, inkább szimbólumok - hanem egymás hihetetlen közelségére s a mögötte rejlő lényegre: vajon elérhetik-e egymást? (Lengyel Péter)

A(z) Andaxínház előadása

Bemutató időpontja:

2009. március 19., Andaxínház

Stáblista:

Hozzászólások