Színház

56 06 / őrült lélek vert hadak

előadás, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Falvak mélyén, kemencefénynél
ha ül a szomszéd s szóba kezd:
"Rákosi elvtárs megigérte...
Rákosi elvtárs mondta ezt..." ?
Neve a bizonyság pecsétje
megfontolt, okos szavakon:
fölépült már, fölépült várad,
falai ronthatatlan állnak
szívünkben, Bizalom!
Zelk Zoltán: Szeretet

Ellenforradalom: ... A hatalmukat vesztett magyar uralkodó osztályok maradványai a revizionista árulókkal összefogva az imperialista hatalmakhatékony támogatásával robbantották ki Mo.-n az 1956 okt.-i ellenforradalmat, amely a szocializmus építése során elkövetett hibákat kihasználva ténylegesen a kapitalizmus és a nagybirtok uralmának visszaállítására irányult. A magyar dolgozó osztályok azonban a Szovjetunió és a szocialista világrendszerhez tartozó többi ország támogatásával vissza tudták verni a támadást. (Új Magyar Lexikon D-F ,1999.) Ha a kínzást túladagolják, úgy érzed, bármit teszel, megölnek. Már nincs vesztenivalód, de a barátaidat is magaddal húzod a kötél alá, ha minden ponyvaregényt, amit eléd tesznek, aláírogatsz. Leülsz a padlóra, rúgjanak, de erre is van válaszötletük: az íróasztalra fektetnek, ráülnek a hátadra, talpad a gumibottól dinnyeformájú. (?) Fél lábon állsz, arccal a falnak, ruhátlanul. Ha orvul leteszed a másik lábadat, megint odaverik orrodat a falhoz, melyen a véred már megfeketedett...
Zászlóval az utcán menni eddig is lehetett, de csak állami ünnepeken s a díszemelvény előtt a pártvezetést éltetve. Természeti csoda, ahogy a lakosság egy óra alatt néppé változik.Vége a zsibbadásnak, van erőnk, ők félnek tőlünk, nem mi tőlük, igenis, jogunk van az utcához.
Mikojan Moszkvából Budapestre repült, s leváltja R.-t. Az orosz katonai repülőtéren a gömbölyű kis R. a földre veti magát, két marokkal a fűbe kapaszkodik, ez az ő országa, nem megy innen el. Két NKVD-s tiszt a hóna alá nyúl, fölrántja, és belöki a síró, öreg gyilkost a repülőgépbe. Évekkel később megadatik neki a hazatérés, de már urnában. (Konrád György: A cinkos - Magvető, 1989)
Az első pont, amit Gyuri elolvasott, változást követelt a Magyar Dolgozók Pártja vezetésében. Ez olyasmi volt, amiért, ha csak felötlik is valakiben, mondjuk 1950-ben, legalább tíz év járt volna vaksötét cellában, duzzadt vesével, térdig jeges vízben. Most azonban, hogy Sztálin immár alulról szagolta az ibolyát, Nyikita apó meg lapáttal hányta a szart minden elődjére, egyszer csak tárgyalási alapnak minősült, főleg ha az embert nagyon, nagyon nagy tömeg kísérte. (Tibor Fischer: A béka segge alatt)

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. december 29., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Hozzászólások