Színház

9700

előadás, 2 felvonás, magyar, 2009.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Szenzáció! Szombathelyen egy zseniális idős tudós feltalálta az időgépet! Találmányát nem a NASA-hoz, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz viszi, nem akar Nobel-díjat érte, egyszerűen csak a város érdekében szeretné hasznosítani valahogy.
Minthogy Vas megye székhelyén emberemlékezet óta színházat akar mindenki, ám ehhez a pénz többnyire hiányozni szokott, természetes, hogy ebben a helyzetben a Szombathelyért Szeretnék Tenni Valamit egyesület lokálpatrióta elnöke úgy dönt: a SZOSZETEVA vezetői az időpép segítségével visszamennek a város egykori fontos eseményeinek helyszíneire, megkeresik a valaha élt fontos, gazdag embereket, és vagyont gyűjtenek tőlük, hogy visszaérkezésük után bejelenthessék: minden készen áll a színház felépítéséhez.
Minthogy a bizottság ideológiai és politikai okokból több részre szakadt, már azt sem könnyű eldönteni, ki legyen az első megkeresendő személy. Széchenyi István, a legnagyobb magyar, aki a városban érettségizett? Sobri Jóska, aki a legenda szerint Szombathelyen vált betyárrá? IV. Károly, aki innen szeretett volna visszatérni a magyar trónra? A középkor egyházi hatalmasságai? Honfoglaló elődeink? Vagy maga Claudius császár?
Ha sikerül a küldetés, nyilván sztárokra is szükség lesz, érdemes lenne szerződtetni a város szülöttét, a híres színésznőt, Márkus Emíliát is, hátha szívesen csatlakozna a 2009-es társulathoz.
Kérdés persze, a megkeresettek úgy reagálnak-e, ahogy az időutazók szeretnék. További problémákat okozhat, hogy az időgép szovjet alkatrészekből áll, nem működik mindig tökéletesen. Hőseink pedig esendő emberek, időnként hibáznak, rossz dátumot nyomnak be úticélként. Elég egy remegő ujj, egy téves 0-nyomás, és máris ezer évvel későbbre lövik be magukat az utazók. Akik egyébként saját kulturális műsorral is készülnek, dalokkal, operett-betéttel, táncműsorral, azt tervezik, hogy azzal elkápráztatják majd az ősöket...

A(z) Weöres Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. január 15., Weöres Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Vas Gyula (elnök, valamint több múltbéli személy)
Ibolya (a titkárnője, valamint több múltbéli személy)
Sárvári Emília
Csepreghy-Nagy Vilmos (SZOmbathelyért)
Toronyi Lajos (SZEretnék)
Rumi Mária (TEnni VAlamit)
Vépmegyeri Géza (Városvédő Bizottság)
Szabó M. Bertalan (tagjai, időutazók)
Natália (fővárosi vendégművésznő, időutazó)
Feri bácsi

Hozzászólások

10/10
avesavaria 2009 febr. 06. - 17:49:54 10/10
Szerintem zseniális elõadás!
Nagyon örülök, hogy láthattam!
CSAK ÍGY TOVÁBB!!!
Hajrá Szombathely! :)
10/10
Mátis András 2008 dec. 28. - 15:21:41 10/10
Természetesen "Weöres"! Itt persze eszembe jut babéros írónk, néhai Eörsi Pista barátunk, aki nálunk járva, egy csendes ajkai estén élményesen mesélt jutasi katonáskodása stációiról, így azt a 3 napos elzárásba torkolót is, amelyikben az õt számonkérõ õrvezetõ betû szerinti "EÕrsi honvéd elvtárs! Lépjen ki!" parancsára, félig még a sorból, de harsányan és hetykén így nyilatkozott meg: Igenis! EÕrvezetõ elvtárs!
10/10
Mátis András 2008 dec. 28. - 15:01:29 10/10
Magam is Szombathelyen születtem, egy erõsen havas decemberi napon, még a múlt század közepén..., de amióta felnõtté vált gyermekeim közül a negyedik gyermekem több évi "fõvárosi fogság", tehát Budapest után Szombathelyet választotta élet-, és munkateréül, azóta még szombathelyibbnek érzem magam. Legyen is ennek a városnak az intézményesüét "Vöres Sándor..." olyan színháza, amire mindazok büszkék léhetnek, akikre büszkék vagyunk.
Gabriella54 2008 dec. 28. - 12:52:49 Előzmény kissjuditagnes
Nagyon kíváncsian várom az új bemutatót! Szerintem Jordán Tamás remek társulatot kovácsolt a Nemzetiben is (Alföldinek ezen a téren elég könnyû dolga volt!), biztosan itt is végrehajtja majd ugyanezt a bravúrt!
Az már csak hab a tortán, hogy Egressy Zoltán írta a darabot :)))
kissjuditagnes 2008 dec. 28. - 12:17:22
Már nagyon várom, hogy Szombathelynek tényleg színháza legyen. Remélem, Jordán Tamás megismétli a csodát, ami Ruszt Józsefnek Zalaegerszegen sikerült.