Színház

A Bernhardi-ügy

színmű, magyar, 2015

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?
A bécsi Erzsébet Klinikán haldoklik egy lány, de nem tudja, hogy csak percei vannak hátra. Bernhardi professzor, a klinika igazgatója, megtiltja a papnak, hogy betegének feladja az utolsó kenetet, és ezzel ráébressze a valóságra. A lány meghal.

Az eset nyilvánosságot kap, és azonnal botránnyá dagad. Bernhardi párt- és karrierharcok közepén találja magát. Az ügyből ürügy válik, rácsap a sajtó, a vitába beszáll az egészségügyi miniszter és a parlament. A morális kérdést a politika a zsidó származású orvos elleni bűnperré fokozza le, a tények helyét átveszik az önkényes értelmezések.

Arthur Schnitzler 1912-es darabját (eredeti címe: Bernhardi professzor) a bécsi cenzúra azonnal betiltotta. A Monarchia széteséséig tiltólistán is maradt. Berlinben viszont már megírása évében bemutatták, innen került át a legnagyobb német színpadokra, amelyeknek máig rendszeresen játszott darabja. Negyed százada, a Vígszínházban volt első és azóta is egyetlen magyar színrevitele.

A ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ előadása.

Bemutató időpontja:

2015. március 27., Örkény István Színház

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Dr. Bernhardi (a belgyógyászat professzora, az Erzsébet-klinika igazgatója)
Dr. Flint professzor (közoktatásügyi miniszter)
Dr. Ebenwald (a sebészet professzora, igazgatóhelyettes)
Dr. Cyprian (a szemészet professzora)
Dr. Filitz (a nőgyógyászat professzora)
Franz Render (a Szent Flórián-templom plébánosa)
Dr. Adler (kórboncnok)
Dr. Winkler (udvari tanácsos a közoktatásügyi minisztériumban)
Dr. Löwenstein (docens a gyermekgyógyászaton)
Hochroitzpointner (végző orvostanhallgató)
Dr. Tugendvetter (a bőrgyógyászat pofesszora)
Dr. Wenger (Tugendvetter asszisztense)
Dr. Goldenthal (védőügyvéd)
Dr. Oskar Bernhardi (Bernhardi asszisztense)
Dr. Feuermann (körorvos Oberhollabrunnban)
Ludmilla (ápolónővér)
nov. 29.
  • 19:00
dec. 12.
  • 19:00

Vélemény:


2016. augusztus 28. 09:49
Még tavasszal láttam, de most sikerül írnom, sebaj... Gálffi Lászlónak nagyon jól áll az idősödés, egész más színész, mint fiatalon volt. A színdarab szövegét számomra élvezet volt hallgatni (Kertész fordítása). A hatvanas évek külsőségeit alkalmazni jó ötlet volt. Ellenben a színház lankasztó állapotban van, az egész emelet nyikorgott, ahogy szegény nézők helyezkedtek a fa üléseken.

2015. június 1. 09:24
Egy hónapon belül hét estémet töltöm az Örkényben. Ez volt az ötödik. Nem panaszkodom, még így töményen adagolva is kellemes estét tölthettem ott. Na jó azért tízest talán nem, de átlagon felüli pontszámot megérdemel.
Pörgős, jól nézhető érdekes történet, egy percig sem unatkoztam, de a Tartuffe-höz hasonlóan, kiemelkedő alakítással itt nem találkoztam. A színészek "csak" hozzák a formájukat. Nekem a tízeshez ennél több kell.
Féltem attól, hogy bizonyos témaválasztásokkal besokallok, de eddig még elég jól bírtam, bírom. Na majd ma este kiderül hogy " ez a föld befogad"-e vagy sem.

2015. május 20. 15:52
off
Alig hiszem h valaha is ezt írtam volna: "a politikai harc egyik legfőbb színtere a színház." Azt írtam és gondolom h nem volt és nincs politikamentes színház és h a színház gyakran v többnyire "ellenzéki", így, idézőjelben. Nagy különbség!
Senki nem erőszakol(hat) rád semmit. És bizony, bizony, a Bajor Gizi park sem politikamentes...sőt! Nem is volt az, nem is lesz az. És ott is kapsz (de nem "erőszakolnak" rád ott sem) egyfajta értékrendet, világképet. Aki kellő előtanulmányozás után arra fogékony, annak ott a helye...aki meg másra fogékony, annak meg máshol.

Aki évente 150 előadást néz meg a saját pénzén, azt színházrajongónak hívják, annak is a legelszántabb csoportjából :-)

Víg jövő évi bérlettervét átfutottam. Nem akarlak befolyásolni, mert még a fejemre koppintanak = "ez itt nem a reklám helye!...de sztem váltsd ki újból, az lesz a 21. évadod, az pedig nyerő szám :-) Nem látok benne nagy veszedelmeket v ha igen, valszeg pont mást mint te. Én pl nem ígérem h megnézem Valló/Kern nem nagyon izgalmasnak tűnő Velencei kalmárját, a Vígben látott utóbbi "Víges" Shakespeare-ek többsége különben s...

Összes hozzászólás