Színház

A bohóc

vígjáték, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Részletek a La Bete-ről megjelent cikkekből:

"Verses színdarab manapság? Sőt, annál is rosszabb, - verses színdarab, amit egy? amerikai írt? Megőrült a világ? Csak így történhetett. Nemcsak arról van szó, hogy ezt a díjnyertes különlegességet pazar színrevitelben láthatták azok a szerencsések, akiknek egyáltalán sikerült bejutniuk a premierre, de egyúttal megbizonyosodhattak egy fiatal színdarabíró káprázatos, ragyogó tehetségéről. Ha ez ajánlásnak nem volna elég, elmondható még, hogy ez az egyik legigényesebb új darab, amelyet az elbűvölt londoni közönség tombolva ünnepelt. Szó szerint lélegzetelállító. Uraim, ez valóban őrült világ! De határtalan élvezet volt részt venni benne."
(Jack Tinker, THE DAILY MAIL)

"A Broadway színpadán a La Bete-tel debütáló Hirson nemcsak a 17. századi francia komédiákhoz méltó művet alkotott, hanem tette mindezt páros rímes jambusokban. Elég vakmerő ahhoz, hogy Alceste modorában fakadjon ki a kultúra vulgarizálódása ellen - és mindezt épp a Broadwayn, a "Kommersz Fénylő Sugárútján".
(Robert Brustein, THE NEW REPUBLIC)

"A La Bete sziporkázóan szellemes, ragyogó gondolatokkal teli, briliáns mű. Őszintén szólva ezt a mondatot nem is olyan könnyű leírni, mint hinnék, mert David Hirson színdarabjában jambusban írt üzenetek figyelmeztetnek mindnyájunkat, (különös tekintettel ránk, kritikusokra), hogy a nyelv, a beszéd leegyszerűsítésével a művészetet tesszük silánnyá. Ám ez csak töredéke a hirson-i üzeneteknek. A párrímes verssorokat hangzásuk alapján akár Moliere vagy Alexander Pope is írhatta volna. Mégis rendkívül modern nyelven, korszerű hangvétellel szól a mai nézőkhöz. A La Bete pompás irodalmi furfang. A szigorúan pontos párrímeken túl véget nem érő, sziporkázó ötletparádét látunk. A szövegkönyv Noël Coward darabjaihoz hasonlíthatóan eleven. Szellemessége nem hétköznapi módon intelligens, az egész mű elbűvölő. A kommersz színház gondolkodóba eshet: micsoda provokatív gyönyörűség ez!"
(Kevin Kelly, THE BOSTON GLOBE)

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Elomire (a társulat vezetője)
Bejart (a helyettese)
Madeleine Bejart (Bejart húga)
Catherine De Brie (De Brie felesége)
Rene Du Parc
Marquise-Therese Du Parc (Du Parc felesége)
Valere (egy trubadúr)
Conti herceg (a társulat patrónusa)
Dorine (szolgálólány)

Alkotók

Hozzászólások