Színház

A bolygó hollandi

opera, magyar, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Hatalmas, hat méter átmérőjű bolygó, űrállomás, gabonatábla a színpadon. Szkafanderek, galaxis nyomatos ruhaköltemények, tejútként hullámzó estélyiruhák a szereplőkön. Futurisztikus, már-már sci-fire hajazó látványra számíthatnak azok, akik jegyet váltanak az idei Szegedi Szabadtéri nyitóprodukciójára, A bolygó hollandira. Így ha július 1-jén és 2-án felnéznek a Dóm téri csillagtetőre vagy le, a színpadi történésekre, ugyanazt a felfoghatatlan szépséget láthatják és misztikus elvágyódást érezhetik. Azt, amit a végtelen univerzum nyújt.

A Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködésben születő szuperprodukció sztárvendége a világhírű énekes, Paul Potts lesz. A Britain's Got Talent műsorban feltűnt Potts 4 stúdióalbummal és több mint 600 koncerttel a háta mögött a világ egyik legismertebb előadója. Bemutatkozását a tehetségkutatóban több mint 141millióan látták már a youtube-on. A világon a legtöbben tőle ismerik a gyönyörű áriát, szinte hihetetlen, de több mint kétszer annyi ember nézte meg a videómegosztón az ő verziójában, mint Pavarotti előadásában. Paul partnerei a darabban László Boldizsár, Rálik Szilvia, Kálmándy Mihály, Wiedemann Bernadett és Gábor Géza lesznek.

Az idők végtelensége óta a tengert járó, elátkozott hollandi és az álmodozó, önfeláldozó lány tragikus szerelmi története számos lehetőséget rejt magában egy igazán látványos, a Szabadtéritől már megszokott volumenű produkció létrehozására. A formabontó Wagner-feldolgozás egészen biztosan meghódítja majd a progresszívebb darabok kedvelőit és a német mester rendíthetetlen rajongóit is. Szabó Máté rendező alkotótársaival, Khell Csörsz díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel ugyanis nem csak látványos és mai, de epikus szépségű, metaforikus környezetben is gondolkodnak, amely remekül illik Wagner nagyszabású zeneművéhez.

"A végtelent ábrázoló közeg nem feltétlen kell, hogy a tenger legyen - meséli Szabó Máté, miért esett a galaktikus körülményekre a választásuk. - A mi előadásunkban ezt felváltja egy még végtelenebb közeg, az űr. Az egyedüllétet és a magányba vetettséget szeret-nénk minél radikálisabb eszközökkel ábrázolni." Az alkotók a szó szoros értelmében a kozmikus magányt szeretnék megmutatni a színpadon a hollandi és Senta szerelmének balladisztikus történetén keresztül.

A(z) Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Daland (norvég hajós)
Kormányos
Senta (a lány)
Erik (a vadász)
Mary (Senta dajkája)

Alkotók

Hozzászólások

csillagvizsgáló 2017 ápr. 06. - 13:03:36
Miskolcon sikerült megnéznünk, és kissé ellentmondásosak az érzéseim. Az elõadás, mint opera lenyûgözõ. Tökéletes elõadók, tudásuk legjavával. A látvány szinte befogadhatatlanul gigantikus. Szóval mindenképp az a véleményem, hogy meg kell nézni. De nem tudom... azért mégis zavaró, amikor az ûrhajósok folyton a déli szelet emlegetik, meg a mulatozás közben matrózosan hejhóznak. Érdekes kisérlet - majdnem mûködik is - a történetet az ûrbe helyezni, de valahogy mégse klappol teljesen. Az ember azt hinné, ez az újfajta felfogás a hetvenes években lecsengett és a nyolcvanas években már a késõnjövõk is megunták.

Elõadás közben az jutott eszembe, ideje elõállni egy olyan szokatlan, és formabontó stílussal, amilyen már évtizedek óta nem volt: eszerint Shakespeare Hamlet-jét pl. nem vasgyárban játszanák, hanem egy várkastélyban, korhû jelmezekben. Wagner valkûrjei pedig nem a megszokott plexipajzsos bõrruhás csajok lennének, akik hagyományos vastraverzekrõl másznak le, hanem eredeti és szokatlan módon vértet viselõ istennõk, akik sziklák közül jönnek elõ. De ezek talán túl merész ötletek...