Színház

A cigányprímás

operett, 3 felvonás, német, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Báró 13. Rácz Pali híres prímás volt.
Egy pesti gyáros leányával való - szerencsétlenül végződő - szerelmi kalandját követően, hegedűjét idejekorán szögre akasztotta, és sikeres impresszárió vált belőle. Kiváltképp cigánykörnyezetének művészeit foglalkoztatta.

Sári lánya - emancipált ifjú hölgy - együtt dolgozik apjával az ügynökségen. Laci fia szintén muzsikus szeretne leni, ám az apa fiát csak "botcsinálta zenész"- nek tartja. Nevelt lányának - Juliskának - ugyanúgy megtiltja, a művészi pályát válassza, és azt, hogy énekesnőként színházhoz szerződjön.

Elve az: "Mi szeretjük a művészeket, mi a művészekből élünk, de művészek mi, nem akarunk lenni soha".
Ezzel a szemlélettel előre megjósolható a konfliktusok sorozata. Megjelenik a köztiszteletben álló párizsi ügyvéd - Cadeau mester - és egy fellépésre hívja az öreg Ráczot egy nagy ünnepségre Párizsba. A vendéglátó Estragon gróf, Massilia volt királya. A gróf nemcsak I. Napóleon excentrikus ükunokája, hanem az időközben megözvegyült Irinyi grófnő kérője is. A grófnő pedig nem más, mint Terézia, - Rácz Pali ifjúkori szerelme - . A konfliktusok tetőpontjához érünk, amikor mindenki megérkezik Estragon gróf palotájába, és Gaston - Irinyi grófnő unokaöccse - összetalálkozik Sárival.

Megszületik a drámai 2. finálé.

A megoldást - néhány hónappal később - Rácz Pali házában találjuk meg. A várva várt "Happy End" -nek már semmi sem áll útjába.
Játszódik Lőrincfalván, Rácz Pali házában és Estragon gróf párizsi palotájában, az 1900-as években.

A(z) Óbudai Kulturális Központ előadása

Stáblista:

Szereplők

Rácz Pali
Laci (a fia)
Sári (a lánya)
Juliska (a neveltlánya)
Irinyi grófnő
Gaston (az unokaöccse)
Estragon gróf

Alkotók

Hozzászólások