Színház

A diktátor

előadás, 2018.

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében önmagához híven most is a hatalommal fordul szembe a zseniális alkotó. Hol kíméletlenül szatirikusan, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek.

Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet 1939-ben. A diktátorban Ausztria megszállásáig követi Hitler Birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit. A film bemutatója 1941 márciusában volt.

A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott.

Chaplin később azt nyilatkozta: „Ha tudtam volna, hogy léteznek haláltáborok, nem írtam volna meg ezt a forgatókönyvet.”

Közreműködik: BÁLINT BARNA, HARANGOZÓ BOGLÁRKA, KISS ESZTER, KOLOZSVÁRI ÁDÁM, KÓBOR BALÁZS, KURUCZ ÁDÁM, MISIK RENÁTA, SAFRANKA-PETI ZSÓFIA, TÓTH BRIGITTA, TÓTH MÁTÉ,  VIOLA PÉTER, VITÁRIUS ORSOLYA

Zenészek: GELLÉRT-ROBINIK PÉTER, HLASZNY ÁDÁM, HOSSZÚ KRISTÓF, KISS-VARGA ROBERTA IZABELLA, KURUCZ LEVENTE, MESTER DÁVID, RÓNAI GÁBOR, STANDOVÁR MÁTYÁS, TÓTH PÉTER

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2018. október 13., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Herr Hering/Rabbi
Grüber úr
Grüberné
Kalapos úr/Pincér/Sovány járőr/Trombitás
Spook/Wagner/Parancsnok/Kibitzen
Titkosügynöknő
K. Kapitány/Magas járőr
Angol katona/Járőr 2.
Nővér 1.

Hozzászólások

9/10
doricki23 2021 márc. 21. - 08:37:23 9/10
Remek előadás és színészi alakítások. Ilyet ritkán lát az ember. A rendezés is remek. Én nem ismertem a filmet, de örülök, hogy ezáltal megismerhettem. Online láttam, sajnos nem élőben.
5/10
A Jobbik Részem 2020 febr. 13. - 18:18:42 5/10
Kis Vidnyánszky 10-es. A többi 2-es. Egyedi élmény Kis Vidnyánszky mozgása. Orgánuma, mimikája, hanglejtése, természetessége teljesen rendben. A másik oldalon pedig a rendezés: a nézők szeretik Eszenyit a színpadon (pl. Tordy féle Vágy villamosa), de rendezőként mindig lejjebb kerül az előző önmagához képest is. Abba kellene hagynia a rendezést. De többet kellene játszania. Talán az igazgatóságot is át kellene adnia. Aki szereti a majdani színészlegendák (aktívakra gondolok: Cserhalmi, Szacsvay, László Zsolt, Rudolf Péter, stb.) megszületését látni, akkor ebben a darabban érdemes megnézni a kis Vidnyánszkyt.
5/10
bmv 2019 máj. 24. - 19:56:46 5/10 Előzmény Kató0315
Jé,ugyanazt az előadást láttuk,ugyanazzal az érzéssel! :-( Nem szoktam előadást otthagyni,még a Premier közben sem jutott eszembe,de tegnap folyamatosan el kellett hessegetni a gondolatot. Kitartottam,annyian rajonganak érte,gondoltam a végére csak lesz valami...! Hosszú előadás,lapos,elcsépelt poénok,hiányzik a vezérfonal....Igen,Vidnyánszky Attila rászolgál a dicséretre,egyöntetű és megérdemelt a dicshimnusz róla! A színpadon él,otthonosan mozog ebben a közegben,mindent tud,kívül-belül. De talán a többi színész is becsületesen helytáll,teszi ahogy a rendező instruálta. Az előadás óriási deficitjének (bűnnek?) tartom a rendezést. Chaplin azt nyilatkozta,ha tudott volna a koncentrációs táborok borzalmairól,nem így nyúl a témához. De mi már tudjuk,mi zajlott akkor és sokat tudunk a mai diktátorokról is! Ez az előadás mégsem üzen semmit a mai közönségnek. Olvastam a véleményeket máshol is,van aki az előadás erényének tartja,hogy pontosan lemásolta a filmet. Hát,ha csak ennyi,ezért kár volt színpadra állítani! Figyeltem a közönséget,kik nevetnek a poénokon: zömmel a fiatalok,az idősebb korosztály kényszeredetten mosolygott,vagy azt sem. Sajnos, a várva várt katarzis a végére sem jött meg,bármilyen szentimentálisra is sikeredett. Ugyanis meg kellett volna alapozni, a lélekre koncentrálva,nem a külsőségeket forszírozva. Talán Eszenyi is fél?
3/10
Kató0315 2019 máj. 23. - 23:40:01 3/10
Tömény unalom, de Vidnyánszky zseniális. Csak miatta nem mentem el a szünetben.
6/10
Tamás495 2019 ápr. 13. - 18:25:16 6/10
Megosztó előadás, de nekem nagyon tetszett a párom viszont már kritikusabb volt nálam. Egy komoly darab látszik rajt hogy a rendező nagy hangsúlyt fektetett a karakterek kigyúrására. Vidnyánszky szerintem egy kicsit már túl sok de összességében meggyőző.
8/10
Shakespeare_07 2019 ápr. 01. - 00:48:10 8/10
Nekem pont a második felvonás tetszett jobban, talán mert politikaibb volt, mint az első. A Hitleres szál jobban tetszett.
Vidnyánszky zseniális, a hátán viszi az előadást, ahogy azt vártam is tőle. Amellett, hogy remek színész, virtuóz, nem egyszer akrobatikus dolgokat művel, nagyszerűen bánik a testével, nagyon izgalmasak a gesztusai, metakommunikációja. Bár érdekes, nagyon hasonló karaktert hoz, mint az ugyancsak Eszenyi-rendezésű Hamletben, kíváncsi vagyok, más típust is tud-e hozni ilyen színvonalon. Ebben a kettőben brillírozott, tényleg egészen kiváló. Szilágyi Csenge, Király Dániel is emlékezetes, Lukács Sándort ismét jó volt látni, de ez az előadás bizony Vidnynászkyról szól.
Eszenyi rendezése is tetszett – ahogy egyébként a Hamletben is.
A darab nincs teletömve a kelleténél több aktuálpolitikával, amiért hálás vagyok.
Nyomasztó, de egyben – és sokkal inkább – vicces előadás, sok-sok burleszkkel (amit én nem szeretek, de ennek az előadásnak valahogy mégis jól állt) én nagyon jól szórakoztam. Nevetségessé, és ezzel a helyükre teszi a Hitlerhez hasonló, nyomorúságos diktátorokat.
A záró monológ, és annak is a legvége pedig... mély nyomokat hagy.
4/10
era8 2019 márc. 04. - 23:44:56 4/10
Sokkal többet vártam. Igen, ifj. Vidnyánszky Attilára épül az egész, nem érdemtelenül, mert ahogy előttem is írták, ő nagyon jó. Viszont az akrobatikus ügyesség és diszlettervezői-rendezői ötletek ellenére számomra az előadás unalmas volt. Nem vagyok Chaplin-rajongó, nem az adaptáció kedvéért mentem, azt feltételeztem, ez nem lesz akadálya annak, hogy a darab hatni tudjon rám.
Edmond Dantes 2018 dec. 12. - 10:51:25
A vártnál jobb, főleg az első részben, a 2. rész nekem néha már sok volt, talán Eszenyi Enikő rendezte túl és akart cseplinebb lenni Chaplinnél. Valszeg eleve ifj. Vidnyánszky Attilában "gondolkodott" és az egészet az ő kedvéért hozták ki. Kétségtelenül tehetséges, mozgása, akrobatikus ügyessége, mimikája elsőrangú. Chaplin-klónnak kiváló. Ha más szerepekben is ilyen jó (lesz?), sokra viheti. A filmet előtte megnéztük. Segített a megértésben, egy csomó azonosságra ráismertünk a színpadi produkcióban, ami "replika" előírás lehet. A film múzeumi darab, erről abban a topikban már írtam. Az előadás számos friss poént bevet, akad benne bőven "import" cucc is és nem csak a Titina ó Titina a Modern időkből meg a mai szóviccek-utalások. Összességében nem bántuk meg, bár kicsit meghúztam volna.
KeyConcept 2018 nov. 08. - 08:38:49
Kíváncsi voltam! Nagyon. Egyrészt, mivel sokszor láttam az eredeti filmet akartam egy tartalmas estét - és egyébként is rajongóként tekintek Chaplinre -, másrészt az is érdekelt, hogy hogyan lehet a filmet színpadra ültetni. Nem csalódtam. Iszonyú munkát és kreativitást fektettek ebbe a darabba és Vidnyánszky Attila a várakozásomon felül ugrotta meg a feladatát. Melegen ajánlom!