Színház

A fény éjszakája

dráma, 2 felvonás, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Miképpen védelmezik a drámaírót drámáinak hősei?

Németh László a dráma nyitójelenetében különös halálvágyról beszél, ám a záró jelenetben már derűlátó, s vidáman tervezget: - "Új könyvbe kezdhetek? A befejezés reményével?"
Mi történik közben?
Ezen a különös, lázas, víziókkal teli éjszakán heten indulnak el megmenteni Németh Lászlót, mind saját történelmi drámáinak hősei. Csodákról beszélnek... A magyar történelem nagy, reménytelibb jövőt sugárzó rejtélyeiről VII. Gergely pápa tolmácsolásában hallunk. "Ó, Istenem! Az lenne jó, ha a mai magyarok is megtudhatnák, kik voltak a régi magyarok! Legalább az elgondolkoztathatná őket, hogy én magam mindig egy nagyon régi civilizációt tanulmányoztam, amikor a magyar múlttal foglalkoztam... A magyarság az a rejtélyes módon megmaradt népcsoport, amely őrzi egy, a görög-római civilizáció előtti jelentős civilizáció nyelvét... A magyar nyelv csodája ezzel függ össze. Egy fejlett civilizáció hivatalos nyelve volt..." Majd szomorúan fűzi hozzá, nem véletlen, hogy a mai magyarok ezt nem értik. "Hogy is érthetnék? A magyar múltat a magyaroktól elvették!"
Széchenyi István elsősorban azt kéri számon, miképpen hihette el az író, hogy ő valóban öngyilkosságot követett el. "Döbling a győzelemre álló magyar ellenállás főhadiszállása volt, és én voltam ott a parancsnok! Hallott már olyat, hogy egy győztes parancsnok önkezével véget vetett életének?!" De azért természetesen ennél is sokkal jobban érdekli az 1834. évi híres jóslata Trianonról... Ő bizony már akkor megjövendölte, hogy ott Istenre emelt fegyverrel fognak a magyar nemzetre sújtani, de ettől nem vált borúlátóvá, hisz tudta azt is, hogy akit Istenre emelt fegyverrel próbálnak megsemmisíteni, az nemcsak hogy nem semmisül meg, de megsemmisíthetetlenné válik.
A hét látogatónak az a legfontosabb törekvése - hisz a tét mégiscsak az, hogy "vendéglátójuk" legyőzze a fortélyos halálvágyat -, hogy bebizonyítsák, soha senkinek nem voltak még olyan igazságtalanok az önvádjai, mint amilyenekkel Németh László önmagát ostorozza. Németh László a hősei által teremtett varázslat jótékony hatása alól - szerencsére! - nem tudja kivonni magát. Bízunk abban, hogy az előadás nézői ugyanannak a varázslatnak a hatása alá kerülnek, amely a borúlátó Németh Lászlót derűlátóvá alakítja.

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. szeptember 27., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Németh László
Bolyai János
VII. Gergely pápa
Széchenyi István
Crescence (Széchenyi Istvánné)
Galilei (Galileo)
II. József
Matild Grófnő

Alkotók

Hozzászólások