Színház

A fenyegetett gyilkos anatómiája

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Amikor először találkoztam a feleségemmel, mintha te néztél volna rám a szeméből. Vagyis: biztos voltam benne, hogy az életemnek ez egy különös fordulópontja. És ma is ezt gondolom. Te eltűnsz, aztán évekkel később egy másik nőben megjelensz. És aztán ez a másik nő is eltűnik. Nem tudtam, hogy rád vagy rá várok. Nem tudtam, hogy kire várok." (részlet a darabból)

Húszévi házasságban töltött év után ismét fölbukkan a régi barátnő. Hirtelen két nő lesz Magritte életében, de melyik az igazi? Melyik az idea és melyik a valóság? Az előadás életrajzi elemek és René Magritte festészetének motívumai összekapcsolásával jeleníti meg a tragikus végű szerelmi drámát.

"Négy évvel ezelőtt írtam meg az első darabját annak a drámatrilógiának, melyet a XX. század három, számomra meghatározó figurájára építek. Beckett, Einstein, Magritte. Mindhármuk életművéhez olyan erős szálak fűznek, amelyek túl azon, hogy meghatározták a gondolkodásomat, inspirációs forrásként is működnek. A Beckettre várva, az Albert Einstein paprikás krumpli már elkészült, ezúttal a címben szereplő színdarabot láthatják."

"Magritte világa az illúzió és a titkok világa, ugyanakkor a realisztikus ábrázolásmód mégis áttetszővé teszi. A fenyegetett gyilkos című képe talán az egyetlen, amely szürrealisztikussága mellett jól dramatizálható jelenetet ábrázol. Az ágyon meggyilkolt nő holtteste fekszik. Egy férfi egy gramofont készül beindítani, bőröndje és utazókabátja előkészítve. Az ajtónyílás két oldalán két keménykalapos férfi áll. Szemtanúk, rendőrök, barátok, rokonok? Nem tudjuk. Mint ahogyan azt sem tudjuk, mi történt. Pusztán a tragédia tényét. A bűntény világos tartalom, de hogy hogyan történt, talány.

Előadásunkkal olyan utakra szeretnénk csábítani a nézőket, amely nem a valósággal, a hétköznapok történéseivel és azok drámájával akarja szembesíteni őket, hanem olyan költői előadást szeretnénk létrehozni, amely illúziójával alternatív kontrasztja lehet a valóságdrámáknak. Magritte világa annyi bájjal és túlfűtött szenvedéllyel jelenik meg, hogy ez a multimédiás színház, kilépve a hagyományos keretekből friss élményt nyújthat a kortárs színházi közönségnek."
Podmaniczky Szilárd

Podmaniczky Szilárd az évek során két darabot írt az RS9 Színház felkérésére. A "Beckettre várva? ősbemutatója 2008-ban, az "Albert Einstein paprikáskrumpli" ősbemutatója 2010-ben volt. Mindkét előadással szerepeltünk a POSZT-on, s a Beckett-el a Deszka-fesztiválon és Pozsonyban is.

A(z) RS9 Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások