Színház

A fizikusok

előadás, 90 perc, magyar, 2009.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Forte Társulat tervezett előadásában Dürrenmatt drámáját Térey János, a legmarkánsabb hangú kortárs magyar költő, író fordítja újra, eredeti, lényegre törő stílusával aktualizálja a mű üzenetét: az egész emberiséget fenyegető atomkatasztrófa elleni tiltakozást, a fizikusok emberfeletti felelősségét. A társulat ebben a produkcióban, az előzőekhez hasonlóan, a mozgás (tánc), a zene, a szöveg és annak zenei módon való kezelése által törekszik egy komplex színházi formanyelv megvalósítására.

Friedrich Dürrenmatt  1962-ben írt drámája a modern tudományos világnézetek csődjéről szól. A darab cselekménye a felelősség elől a bolondokházába menekült tudósok körül forog, s ez az idegszanatórium tágul őrült világunk szimbólumává, melyben elmebetegek a világ  felrobbantásán munkálkodnak, s a "józanok" az  őrültek házába menekítik gondolataikat, nehogy embertársaik ártalmára tegyenek. A darab sok tekintetben vígjátékszerű, de világa és mondanivalója túl van a vidámságon. A tudósnak mint személyiségnek a felelősségét veti fel, ám ennél tovább jut, és magáról a modern világról mond ítéletet. Möbius, a főszereplő, rájön a minden elképzelhető felfedezések rendszerének a titkára, és látva, hogy a politika, a gazdaság miként állítja a tudományt egyre embertelenebb célok szolgálatába, önként bevonul az elmegyógyintézetbe, hogy így mentse meg az emberiséget saját felfedezésétől. De véletlenül a lehető legrosszabb bolondokházát választja, és visszafelé sül el elképzelése: a véletlen segítségével épp ő szolgáltatja ki felfedezését. "Csupán az őrültekházában vagyunk szabadok. Csak az őrültekházában szabad gondolkoznunk. Odakint a szabadságban a gondolataink robbanóanyagok". A szabadság a véletlen hatalmának elismerése, vagyis az igazi szabadság annak belátása, hogy nem vagyunk szabadok.

A(z) Forte Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 16., Forte Társulat

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2009 okt. 30. - 18:08:01 9/10
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál -------- --------------------------------------- FIZIKUSOK --- Horváth Csaba --- Fortedanse ----- Sanyi és Aranka Színház-- /SASZ/ ----- El nem tudtuk képzelni, hogyan illeszti a rendezõ, nagyszínpadhoz szokott, térigényes elképzeléseit a SASZ tíz négyzetméterébe, persze, mert még mindig a "mozgásszínház" kategoriában gondolkodunk, noha a Fortedanse immár egyszerûen egy Színházi Csapat, amely elõszeretettel használja a gesztusszínház formanyelvét - is! Dürrenmatt abszurd krimijét játszották kõszínházakban, mint normál darabot, Horváth Csaba olvasata lehántja a társalgási stílus kliséit, hû marad a szövegkönyvhöz, de a szikár megjelenítéssel az eddigi elõdásoknál érzékletesebben mutatja meg a dráma imponáló szerkezetét. A színlap ugyan "táncosok"-ként említi õket, de a szereplõk egytõl-egyig kvalitásos színé- szi teljesítményt nyújtanak. Zarnóczay Gizella gránitba vésett direktrissze kõkeményen hárítja a tétova nyomozó, Andrássy Máté puhatolózásait, az egyre csak fogyatkozó ápolónõket Kádas József és Krisztik Csaba acélos izomzatú biztonsági duója váltja fel. Elmegyógyintézetben vagyunk, de ahogy a textusban, a rendezésben sincs nyoma pszichologizálásnak, sõt: konfliktusok, karakterek se léteznek, - mégis totálisan beszippant az egyre szövevényesebb cselekmény és a szuggesztív játék hipnotikus légköre. A tudósok mindegyike, különösebb jellemvonások nélkül is jellegzetes egyéniségként áll elõttünk: a három nagyszerû színésznõ kizárólag saját, egyedi színpadi jelenlétébõl építi fel figuráját, legszebb példáit mutatva a külsõségek nélküli, belülrõl hevített intenzitásnak. Sipos Vera, Fökdeáki Nóra és Simkó Katalin rezzenéstelen arccal leplezik le igazi énjüket, a végén már azon sem csodálkoztunk volna, ha a mi Nemzetbiztonsági Hivatalunk rejtett téglája is felbukkan... A Sanyi és Aranka Színház partnerválasztása most is sikeresnek bizonyult, Horváth Csaba pedig igazolta társulatépítõ munkájának eredményességét: együttesével bármilyen anyag- ból képes, saját arculatra formált, invenciózus elõadást alkotni.