Színház

A fragile son

táncelőadás, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az A fragile son (Törékeny gyermek) a Fluid Culture Body alkotófolyamatából született, mely egy vándorló tánckutatási projekt, melyet Matthew Rogers vezet a kortárstáncban testet öltő Stúdiókban és az utcán dolgozva. Rogers táncosokat, játékos kedvű tudósokat és járókelőket kért fel olyan mozgásra, amelyet izgalmasnak és kellemesnek találnak. A kísérlet célja az volt, hogy a résztvevők találkozzanak saját mozgó testükkel. A mozdulatokat és a beszélgetéseket felvették, hogy egy szóló lehetséges alapanyagául szolgáljanak. A kutatás során visszatérő téma volt, hogyan szembesülünk saját "blokkjainkkal", miközben a szabad fizikai kifejezésmódot keresünk. A szabadságunkat korlátozó személyes határok/problémák magától értetődő módon váltak a szóló fő témájává. Ezek miatt a törékeny gyermek kockázatot vállal és a saját bőrén tanul. A Matthew Rogers által bemutatott előadás megkérdőjelezi az elszigetelt tapasztalatok igazságtartalmát. Ez a munka koreografált részeket és improvizált játékokat egyaránt tartalmaz, olyan szerkezetben, mely közvetlenül szólítja meg a közönséget, hol arra kérve őket, hogy rejtőzzenek el egymás között, hol pedig arra, hogy mentsenek meg valakit, akit a saját tánca ejtett foglyul.

Matthew Rogers a virginiai Tidewater Regionból származik, 2002-ben végzett a Virginia Commonwealth Egyetemen. A Cseh és a Szlovák Köztársaságban, Németországban és New Yorkban él és dolgozik. Rogers 2004-tól 2012-ig Tere O'Connorral dolgozott együtt. A New Yorkban, Jack Ferverrel készített koreográfiáját bemutatta a Dixon Place-ben (God & Satan Fucking címmel) és a 3rd Wardban. Ernesto Pujol Inhabiting the Space című munkájában is részt vett Jaro Viňarskýval és Maggie Bennett-tel. Emellett több koreográfussal dolgozott együtt, mint például Johannes Wieland, Ivy Baldwin, Sara Pearson & Patrik Widrig, Heather Olson, Jon Kinzel és Amber Sloan.

2010-ben Rogers fellépett a The Artist is Present- című Marina Abramovic-retrospektív darabbban, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában.

2012-ben Zsolnára, Szlovákiába költözött, hogy Jaro Viňarskýval együtt dolgozzon a Skok!-ban, mely a Cseh és a Szlovák Köztársaságban az amatőr táncosok és a laikus közönség kreatív fejlődésére fókuszáló nonprofit szervezet. A Skok! projektjei a WorkshoW sorozat, a Xira és a 2013-as Mima Misu Festival.

2012 óta Rogers öt koreográfiában szerepelt Hamburgban, táncolt Jenny Beyer ALL (2013) és Leibe (2015) című munkáiban, Antje Pfuntner Nussknacker című alkotásában (2012) és Antoine Effroy Reset_74 (2014) című előadásában.

A(z) MU Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás