Színház

A hét asszonya /SzépRóza-monológok/

színpadi játék, 1 felvonás, 90 perc, magyar, 2009.

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

"Régóta foglalkoztat, hogy kéne írni Csákányi Eszternek egy egyszemélyes darabot, de pontosabb, ha színházi estének mondom, nagyjából másfél órás előadásnak, melyben hét nő szólal meg az ő hangján, az ő testén, színészetén keresztül. Párhuzamos sorsmonológok, helyzetek, és mondatok mindenekelőtt, újak és régiek (a cím például egy korábbi novellám címe, aminek hősnője e tervezett estének is fontos "szereplője" lesz). E hét nő persze egy nő s az egy persze hét és több. Ami összeköti őket, az egyrészt a nyelv, másrészt a színésznő maga, s persze a nagyon egyszerű "hordozható" tér, ahol-amelyben megtörténnek. Amúgy ez egy presszó-kocsma-kávéház tere, egy elnyűtt zongora körüli kicsi tér székkel, asztallal, alkalom a beszédre, emlékidézésre, kitárulkozásra, és persze a játékra. Megszólal a sikeres üzletasszony, a kézimunka-előrajzoló, a pecsenyesori pincérnő, a bárzenész, a villamoskalauznő és végül "maga" a színésznő - nem sorolom, az anyag, a nyers változat kész, persze még össze kell húzni elhangzó mondatokká, így nem tudhatom még pontosan, kik lesznek, kikké válnak, ha mint szerep megkapják mindhárom dimenziójukat. Tán ezért foglalkoztat ennyire, hogy megtudjam, Csákányin keresztül tudjam meg, kik is ők. Kik is vagyok én bennük?" Parti Nagy Lajos
"Engem az tesz boldoggá, ha részese lehetek egy dolognak, egy vállalkozásnak. De elengedhetetlen, hogy azt a dolgot - ügyet, közösséget - én válasszam ki. Ragaszkodom ahhoz, hogy a sorsom az én kezemben legyen. Hogy magam dönthessek." Csákányi Eszter

A(z) Kék Produkció előadása

Bemutató időpontja:

2009. március 27., Kék Produkció

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
lentemarton 2016 ápr. 16. - 21:48:22 1/10
Kritikán aluli darab, remek elõadásban. A rendkívül zavaros, mondanivaló nélküli, és közhelyeket puffogtató mûvet ugyanakkor a remek szófordulatok és a kiváló színészi játék sem teszik értékesebbé. Könnyed gondolatok, közönséges humor.
8/10
kisdubos 2014 ápr. 05. - 00:53:49 8/10
szerintem remek darab. van benne egy-két szerep, ami kicsit céltalan vagy túlságosan zavaros, illetve a "partinagyság" nem illik minden karakterhez. nem csodálom, ha valaki fárasztónak találja, nem egy dívashow. de összességében szórakoztató, csákányi óriási, és hát parti nagy... ezen senki ne lepõdjön meg.
miklos68 2010 ápr. 14. - 12:30:09
Az elõadástól Csákányi személye miatt én is többet/mást vártam. A nagy formátumú szinésznõt annak is jellemeznie kellene, hogy el tudja utasítani azt a szerepet, amelyet ugyan meg tud formálni, de öncélúsága miatt nem vezet sehova. Én nem fizettem a jegyért, mert meghívtak rá, és roppant dühös lettem volna, ha nekem pénzbe került volna. Büntetésnek sem volt rossz. Megtekintését nem ajánlom senkinek.
5/10
tettingerr 2009 ápr. 21. - 13:36:11 5/10
Elhibázott produkció. A monodráma nem lehet novella-fûzér. Se eleje, se vége. Ostobák és ízetlenek az összekötõ intim-pistaságok. Parti Nagy mindig Nagy, de színpadon neki is csak az Ibusár több változata, a Sárbogárdi Jolán stb. áll helyt. Hol volt a dramaturg, hol volt a rendezõ? Csákányi men tehet róla. A frappánsakat szépen hozta /pl.Strucc/, megyetlen ívelt drámaiságú is volt, a Szõlõtaposós, de az utolsó BKV-bohóckodás majdnem ripi. Kár volt.
bigus 2009 ápr. 10. - 16:02:03
Zseniális az elõadás!Fantasztikus, ahogyan tudja változtatni az alakjait egyik percrõl a másikra! Íme az ezerarcú színésznõ!!!