Színház

A játékos

előadás, magyar, 2017.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Dosztojevszkij kisregénye egy fiktív német fürdővárosban, Roulettenburgban játszódik, ahol virágzik a kaszinói élet. Az idetévedő alakok felteszik akár minden vagyonukat, és abban reménykednek, hogy ha nyernek, önmagukat is megválthatják. Bizonytalan egzisztenciájú és kiszolgáltatott emberek tűnnek fel, akik egyik pillanatban még gazdagok és előkelő körökben mozognak, a másik pillanatban pedig kitessékelik őket a teremből. A történet főhőse Alekszej, a fiatal tanító, aki ambivalens szerelmi viszonyba keveredik Polinával, és hogy pénzt szerezzen a lánynak, szerencsejátékba kezd. A fiú idővel egyre gyakoribb vendége lesz a kaszinónak, ahol a vakszerencse tesztelésének megszállottjává válik. Mindent akar és azonnal, telhetetlenül, de végül elveszti a kontrollt a játék felett.

Dosztojevszkij, amikor A játékos című kisregényét írta, folyamatos anyagi gondokkal küzdött, és gyakori látogatója volt a rulettasztaloknak is, ahol megismerte már a nyerés gyönyörét és a vesztés kínját. A játékost is elsődlegesen a pénzszerzés céljából írta: Sztellovszkij, egy uzsorás kiadó megrendelésére huszonöt nap alatt kellett papírra vetnie. Gépírónő segítségét kérte, akivel a munka során egymásba szerettek, és a huszonnégy évvel idősebb Dosztojevszkij megkérte a fiatal lány, Anna Grigorjevna kezét. A feleség később ügyesen egyengette az író pénzügyeit, bár évekig tartott, mire kirángatta férjét a szerencsejáték-függőségből.

Ezt a színpadra ritkán alkalmazott regényt a Radnóti Színház számára egy fiatal alkotópáros adaptálja: a Junior Prima díjas Fekete Ádám írja a szövegkönyvet, az előadást pedig Fehér Balázs Benő rendezi.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. május 7., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Antonyida Vasziljevna
De Grieux
Mademoiselle Blanche
Balnche anyja
Orosz herceg

Hozzászólások

10/10
okinom 2018 márc. 18. - 14:12:12 10/10
A darab tetszett, a mondanivaló ma is aktuális. A díszlet szerintem nem volt a legjobb, a minimál stílus nem a én világom a műanyag székekkel, s közben csillogó függönnyel. Néha az ordító zenétől nem hallani a szöveget, a kevesebb több lett volna. A színészek zseniálisak voltak..
7/10
csillacsilla 2018 febr. 01. - 09:11:34 7/10
A második felvonás jóval felülmúlja az elsõt, mintha nem ugyanaz a rendezõ rendezte volna. Az elsõ felvonás poros, régies, lassú és nem mindegyik színész élvezi a játékot, van, aki csak felmondja a szöveget. A második vibráló, a zene lüktet, a játékos pedig egyre elmerül a szenvedélyében.
A díszlet bár egyszerû, tökéletesen elég, a színészek játéka számít.
Vilmányi Benett tehetséges színész.
kertes 2018 jan. 06. - 11:14:23
Három okból mentünk el megnézni: a Radnóti Színház jó híre; Dosztojevszkij neve; és az érdekes téma. Rossz döntés volt. A darab egyáltalán nem egy rulettjátékosról (és annak szenvedélyérõl) szól, hanem egy satnya, idejét múlt százéves bohózat arról, ki, kit akar elvenni feleségül, kit csal meg, kinek a hozományára vadászik. Mindezt \"túlfûtött\", de gyenge színészi játékkal (kivétel Schneider Zoltán), semmit mondó díszletek között, \"vegyes\", eltévesztett jelmezekben.
2/10
ferinyul 2017 jún. 07. - 20:56:25 2/10
Ez biza pocsek darab, mindenestul...