Színház

A jég

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas jelensége. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát mint az orosz kultúra enfant terrible-jét tartják számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.

"Szorokin az igaz emberséghez, a tiszta szeretethez eljuttató végzet angyalaiként a német megszállókat és az NKVD tisztjeit jelöli. Kétséget támaszthatna olvasóban-nézőben ez a bűbájoló tudás. Mundruczó groteszk bukfenccel megfejelte előadása végét. Kizökkentette nézőit a létreszervezett irracionalitásból. Józan iróniával zár. ... színházi varázslónak rémlik. Nem varázslómester. Bűvészinas. Erős képességgel tudja színházban kiszabadítani a szellemeket. A színészekét is, a nézők képzeletét is repülni készteti." (MGP)

"Szürreális, nem tagadom. Vulgáris is. Na de nem éppen ilyen világban élünk? Ami egyszerűen szép, tiszta, eredeti, az nem jó, bontjuk, romboljuk két kézzel, vagy egyszerűen csak nem kell. Kell viszont a trágárság, az erőszak, a gorombaság, a türelmetlenség, az álság. "Hát ez van emberek, ezt ti akartátok", mintha csak ezt üzenné Szorokin, és híve, Mundruczó. Pedig lehetne másképpen is. Gyűjtögetik is testvéreiket a "szívükkel beszélők"." - Velkei Tamás, ringmagazin

A(z) Proton Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

10/10
euro 2015 jún. 10. - 11:58:20 10/10
Láttam a nemzetis és a trafós (proton) elõadást is. Mindkettõ zseniális volt, nekem talán a Nemzeti szereposztása jobban bejött. De így is óriási élmény volt, imádom Mundroczó minden színházi rendezését (és a filmjeit is). Nekem a Szégyen a kedvencem, kár, hogy nem játsszák már többet!
Edmond Dantes 2015 máj. 05. - 10:13:04
Péterfy Bori is nehezen pótolható...
smileatesz 2015 máj. 05. - 09:32:37
Nagyon örülök, hogy újra lesz JÉG.
Csak azt sajnálom, hogy Csákányi Eszter nem lesz benne, õt nem lehet ûberelni, az tuti!!
A Szemenyeit valahogy elviseljük, bár a Frecska Rudolf jobb volt ebben a szerepben. Egy JÉG-rajongó