Színház

A kéjenc útja

opera, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Igor Stravinsky 1947-ben egy chicagói kiállításon megállt William Hoghart XVIII. századi angol festő nyolc képéből álló sorozata előtt, mely egy fiatal vidéki fiatalember történetét meséli el, aki váratlanul nagy vagyont örököl, Londonba megy, hamar rossz útra tér s végül tébolydába jut. Ez adta a témát Stravinsky utolsó, neo-klasszicista operájához, mely egy XX. századi Faust-parafrázis, tanmese lett, melyben "hősünknek" ördögi kísérője akad.

"Tétlen kéznek, szívnek és elmének az Ördög ad munkát; drága uram, szép asszonyom, munkát Önnek - és Önnek."

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2015. január 18., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

2/10
FElepHánt 2015 jan. 30. - 18:50:04 2/10
nem is. A kipontozott négybetûs szó túlzottan hízelgõ...
2/10
FElepHánt 2015 jan. 30. - 18:48:44 2/10
Így rendez a mûvészeti vezetõ! Ötlettelen NULLA. Stravinsky zseniálisan túlkomponált, nagyon kéne játszani és énekelni. Ez csak az angol énekesnõnek sikerült. Szégyen. Botrányosan szar.
Tamás Andréka 2015 jan. 29. - 20:46:59
Hihetelen mennyire nem volt szórakoztató!
Nagyon eröltetett. Méltatlan a szereplõkhöz és az Operához. Kijöttem róla...
csavardi 2015 jan. 26. - 21:59:55 Előzmény jooasszony
Nem csodálkozom, hogy sok az üres szék ezen az elõadáson , a brutális jegyárakkal sikerült kiszorítani az új írányzatokra fogékony fiatal és nem annyira fiatal, de érdeklõdõ nézõket az opera környékérõl.
ambrosius 2015 jan. 24. - 22:15:45
Kicsit ambivalens érzéssel tapsoltam meg a premiert.Korrekt módon dolgoztak, a karmester a zenekarral megdolgozott Sztravinszkijjal, egyes részeken igen szépen.
A szoprán /Eleanor Lyons/ kitûnõ volt, fiatal, csinos, jól mozgó és a magas helyeken is erõlködés nélkül biztonságos a hangja,neki BRAVO!! Hasonlóképpen a Török Baba szerepében Meláth Andrea teljesítménye is az elõadás színvonalát emelte. A férfiak csak közepes teljesítményt nyújtottak, Kálmán Péter, mint az ördög még biztonságosabb volt a recitatív helyeken is, de Balczó Péternek, úgymond címszereplõként ez már nem feküdt annyira. Nem éreztem, hogy na itt a bariton, aki szerelmesen, szépen udvarol. Még a kétségbeesés és õrület állt neki a legjobban.
A díszlet nekem egyszerûen nem tetszett, a semmit néha túl bonyolította a háttér mozgalmas kazettáival, az akaratosan újra kinyíló kertajtó pedig spontán, de jótékonyan ellensúlyozta a cseppnyi homokozóba szorított drámai részeket. Egy 1951-ben írt operánál nem zavar a civil, utcai öltözet, mint jelmez, lehet a környezet hangulata "Rákosborzasztó", mégis túl egysíkú volt.
A rendezõ bolondok háza jelenet megoldása számomra inkább egy elfekvõnek tetszett, mint ágáló örülteknek. De lehet csak jól benyugtatózták õket :D
jooasszony 2015 jan. 19. - 18:40:13
A magyarra nagyon nehezen lefordítható címérõl is nevezetes opera, Stravinsky "neoklasszikus" mûveinek színe-virága. A nyilvánosság elõtt már megfuttatott címek közül - hiszen volt már Az aranyifjú útja, A léhaság útja, A korhely útja stb- a mostani, A léhaság útja talán a legkevésbé kifejezõ. Szövegkönyvét a zseniális W.H. Auden írta szerzõtársával és az eredmény egy fantasztikus Faust parafrázis lett. Ez a XX.századi opera igazi ritkaság, csupa harmónia, csupa dallam.

A legutóbbi Anger rendezés, az Ariadné Naxosban nekem nagyon nem jött be, ezért sajnos fenntartásokkal vártam az elõadást, pedig nem kellett volna...jó volt, helyénvalónak éreztem a feldolgozást. A díszlet is tetszett, mely a kórus számára lehetõvé tette a folyamatos jelenlétet. Ugyanakkor a képszerûen tagolt háttér finoman utalt az inspiráció forrására, Hogarth megegyezõ címû képsorozatára.

Az est hõse kétségtelenül Meláth Andrea, bár az igazsághoz tartozik az is,hogy talán a legtöbb lehetõséget az Õ szerepe adja Török Baba személyében.Hangban, megjelenítésben és színészi játékban is kiragyogott. Márcsak ezért is illene a port-nak a szereplõk közé emelni, ugyanis hiányzik a felsorolásból.

A többiek is jók voltak. Nagyon tetszett Balczó Péter, a nõi fõszerepet/Anne Truelove-t játszó Eleanor Lyons is, talán Nick Shadow lehetett volna kicsit átütõbb.

A bemutatón csodálkozva láttam, hogy elég sok üres szék volt, pedig nagyon jó elõadás A kéjenc útja. Megy még párszor, érdemes jegyet venni rá.